De Mana-Vogel geeft de richtingen aan. Het is aan u om de route van uw Rônins te kiezen. Ontwikkel de juiste aanpak om de Daimio van de tegenstander te vangen en het spel te winnen. Een Rônin opofferen kan soms het beste aanvalsplan zijn.
Wij besluiten de bespreking van de cosmoludo reeks met een derde abstract spel van Claude Leroy, Mana. Het is de meest complexe, maar ook de rijkste van de partij, zonder het niveau van complexiteit van Schaken te bereiken, waar het veel op lijkt.
Elke speler begint met zijn stukken (zijn Daïmio en zijn 5 Rônins) opgesteld op de lijn die het dichtst bij hem ligt. Elk vakje op het bord geeft een waarde aan (1, 2 of 3).

Elke speler mag om beurten een stuk een aantal velden verplaatsen dat gelijk is aan de waarde van het veld dat hij bij het begin bezet. De bewegingen worden orthogonaal uitgevoerd, met de mogelijkheid om tijdens de beweging te draaien. Als het onmogelijk is om een ander stuk te springen, is het echter toegestaan om er een te slaan door zijn zet te beëindigen op een stuk van de tegenstander. Uiteraard, als je je zet afmaakt op de Daïmio van de tegenstander, win je !
Maar dat is niet alles, want Mana legt nog een extra beperking op, die het spel zo rijk maakt. Nadat een speler een van zijn speelstukken heeft verplaatst, moet hij de Manavogel op een vrij veld plaatsen met hetzelfde symbool (1, 2 of 3) als het veld waarop het speelstuk zojuist is verplaatst. De tegenspeler moet dan zijn volgende zet doen met een stuk dat hetzelfde symbool bezet als het veld waarop de Mana Vogel staat.

Men zou kunnen denken dat het beperken van de bewegingen van de tegenstander een interessante strategie is... Maar niet noodzakelijkerwijs! Als een speler geen veld bezet dat door de Manavogel is aangewezen, kan hij een stuk naar keuze verplaatsen, of zelfs een van zijn stukken die eerder door de tegenstander is genomen, opnieuw inzetten.
Mana valt allereerst op door de gelijkenis met Schaken, of het nu is door het bord, het bestaan van een "koning", en het doel van het spel. Het zou daarom gewaardeerd moeten worden door fans van abstracte spellen van dit type. De toe te passen strategieën zijn echter verschillend, en kunnen verwarrend zijn. Ook al is het in het begin storend, je zult er uiteindelijk van genieten !

We vonden
- Mooie houten stukken
- Een mechaniek in de geest van Schaken, maar met een heel andere strategie
- Een zeer leuke herspeelbaarheid
We vonden minder
- Een bord dat een beetje goedkoop is in vergelijking met de stukken, en niet erg leesbaar
- Niet erg intuïtief

Technische gegevens
Leeftijd : 8 jaar oud
Duur : 20 min
Aantal spelers : 2
Auteur : Claude Leroy
Illustraties : Tom Delahaye
Uitgever : cosmoludo
Foto's/afbeeldingen (c) cosmoludo