De verhalen beschrijven Oniria als een idyllisch paradijs, gevuld met wonderen gemaakt door de draken die er wonen. Als dit beeld ooit waar was... was het lang geleden. Nu staat een gevaarlijke kracht op het punt te ontwaken en het lot van het koninkrijk hangt aan een zijden draadje... Jij moet Oniria redden! Krijg toegang tot deze vergeten wereld door de enige poort ooit gemaakt : het Boek der Wonderen.
Wonder Book is een coöperatief en verhalend spel. In veel opzichten volgt het spel het klassieke patroon : elke speler kruipt in de huid van een held en vecht tegen hordes monsters om het kwaad te bestrijden. De spelers spelen in de volgorde van hun keuze, en voeren een handvol acties uit, waarvan de belangrijkste zijn : bewegen, een karakteractie gebruiken, en interactie. Karakteracties omvatten het gooien van dobbelstenen om vijandelijke wezens uit te schakelen. Als alle spelers klaar zijn, is het de beurt aan de slechteriken (de Wyrm). Er wordt een kaart getrokken uit de stapel Wyrm, en de effecten worden toegepast. Over het algemeen verschijnen de Wyrms op een portaal, bewegen, en brengen schade toe aan de spelers. Een "Evil Lord" is hier niet nodig, want alles wordt automatisch door het spel geleid (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het klassieke HeroQuest, dat al eerder is besproken), en Wonder Book is dan ook een 100% coöperatief spel.

Wonder Book heeft eenvoudige, zeer eenvoudige, en misschien een beetje te willekeurige regels. Overwinning of nederlaag kan evenzeer met dobbelstenen (nodig om de vijanden te verslaan) als met strategie gespeeld worden. Deze eenvoudige regels maken het een tamelijk toegankelijk spel: als er 10 jaar op de doos staat, lijkt het redelijk om het vanaf 8 jaar te spelen.
Nog beter dan de regels, is het het beheer van het verhaal dat interessant is in Wonder Book. Het spel omvat 6 scenario's, elk voorgesteld door een pak kaarten. Om het scenario te spelen, volg je gewoon het deck. De spelers worden dus begeleid, en het eerste scenario dient zelfs als een tutorial, waarbij het spel beetje bij beetje complexer wordt. Er zijn echter een paar vage momenten, waarop je je afvraagt wat je geacht wordt te doen. Gelukkig blijven ze zeldzaam.

En met dat alles heb ik nog niet vermeld wat Wonder Book nog origineler maakt dan de pakjes kaarten : er is geen bord, maar een pop-up boek. Ken je die boeken met elementen die zich ontvouwen en volume geven aan de voorwerpen ? De verandering is merkbaar : het is mooi, het spel speelt slim met volume, met enkele verborgen delen, en het gebruik van het materiaal in enkele kleine uitdagingen...Moeilijk om meer te zeggen zonder het spel te bederven! Helaas gaat deze originaliteit ook gepaard met zijn gebreken: soms een gebrek aan leesbaarheid en duidelijkheid, en een algehele kwetsbaarheid van het spel.

Het verhaal zelf heeft zijn (kleine) aandeel aan originele elementen, met keuzes die je tijdens de games kunt maken en die de rest van het verhaal kunnen beïnvloeden. En soms moet je een beetje nadenken om de keuze te maken die het meest coherent lijkt... of het meest juist !
Kortom, een goed avonturenspel met zeer origineel materiaal, goed aangepast aan kinderen. Het grootste verwijt dat aan het spel kan worden gemaakt is de beperkte levensduur, aangezien het slechts 6 scenario's bevat. Natuurlijk moet je ze afmaken om naar de volgende te gaan. Je kunt ze natuurlijk opnieuw spelen door andere keuzes te maken, maar is het nog interessant als je alle geheimen van het Boek hebt ontdekt ? Een spel om te spelen, en dan misschien uit te lenen/weg te geven als het af is ?

We vonden
- De originaliteit van het pop-up boek
- Succesvol verhalen vertellen
- De schoonheid van het materiaal
We vonden het niet leuk
- De kwetsbaarheid van het boek
- Het zeer willekeurige spelsysteem
- De beperkte levensduur

Technische gegevens
Leeftijd :10 jaar oud
Duur : 90 min
Aantal spelers : 1 tot 4
Auteurs : Martino Chiacchiera, Michele Piccolini
Illustraties : Dario Cestaro, Miguel Coimbra
Uitgever : dV Giochi
Foto's/afbeeldingen (c)dV Giochi