Spellen / Speelgoed

Awimbawé : in de jungle, verschrikkelijke jungle...

awimbawé

De leeuw is dood... wie, de zwarte panter of de witte tijger zal hem opvolgen ? Om de kroon te winnen, moeten deze twee mededingers vertrouwen op de talenten van de dieren van de savanne en vermijden dat ze door de hyena's worden overrompeld.

Awimbawé is een klein en spannend vouwspel, speciaal ontworpen voor twee spelers. Aan het begin van de ronde krijgt elke speler 6 kaarten in de hand, en 4 kaarten die open op tafel liggen, gerangschikt op 4 kaarten met de afbeelding naar beneden.

Aan het begin van elke ronde kiest de eerste speler één van zijn beschikbare kaarten (één van de 6 kaarten in zijn hand of één van zijn open kaarten op tafel) en speelt deze uit. De andere speler moet, als hij kan, het pak volgen, d.w.z. een kaart van dezelfde kleur spelen. De hoogste kaart wint. Als de tweede speler niet kan callen, moet hij een eagle spelen als hij kan. In het jargon van de trucspelen heet dit snijden, en de arend wint dan de truc. Als hij niet kan callen of cutten, speelt hij een willekeurige kaart, maar verliest automatisch de slag.

 

awimbawé_cartes

In alle gevallen verzamelt de speler die de slag gewonnen heeft de kaarten, en begint een nieuwe ronde door een kaart uit zijn hand te spelen...

Tot dan zien spelers die een beetje vertrouwd zijn met klassieke trucenspelen, zoals whist, belotte, manilla of tarot, misschien het nut van Awimbawé niet in. Misschien nog erger: de opzet lijkt ontzettend veel op die van manilla voor twee spelers, waarop het spel geïnspireerd lijkt te zijn. En toch...

Het eerste grote verschil is esthetisch en thematisch. Awimbawé presenteert 4 niet-klassieke kleuren, maar wel verbonden met het thema: woestijn, berg, weide en aarde. Een vijfde kleur, de lucht, het domein van de adelaars, speelt de rol van troefkaart.

aigle

Het tweede verschil, en dit is waar al het plezier en de finesse van Awimbawé ligt, is dat bijna elke kaart een kracht heeft. De cheetah beslist wie met de volgende truc begint. De slang verlamt een kaart van de tegenstander voor de volgende beurt. De neushoorn schudt de stapels kaarten op de tafel. De muis verslaat de olifant, natuurlijk. De hyena's tenslotte leveren veel geld op, maar zijn gevaarlijk, want een speler die alle vier de hyena's te pakken krijgt, verliest automatisch de ronde.

hyène

Normaal gesproken wordt het aantal kronen geteld dat elke speler aan het eind van elke ronde heeft gewonnen. De speler met de meeste kronen wint de ronde, en er zijn twee rondes nodig om het spel te winnen.

En eerlijk gezegd, het is een leuke verrassing ! Het is een minispel, dat gemakkelijk in een tas past om mee te nemen en om je met z'n tweeën, tussen volwassenen of met een kind mee bezig te houden. Het spel zegt 8 jaar en ouder, en ik denk dat dat eerlijk genoeg is. Gewoonlijk zijn vouwspelen vrij koud, en eerder geschikt voor tieners. Het ontwerp, het thema (ook al is het licht), het gebrek aan tekst en de leuke krachten maken Awimbawé interessanter voor de allerkleinsten. En toch, het ontbreekt niet aan finesse en strategie !

We vonden

  • Een miniformaat
  • Leuke krachten die het vouwspel afstoffen
  • Spannende spelletjes, vol wendingen
  • Strategische finesse

We vonden minder

  • Alleen twee spelers
boite

 

Technische gegevens

Leeftijd : 8 jaar oud

Duur : 20 min

Aantal spelers : 2

Auteur : Mathieu Roussel

Illustraties : Aubane Rittano

Uitgever : Explor8

Foto's/afbeeldingen (c)Explor8