Spellen / Speelgoed

Kamon : alle beperkingen

Kamon-setup

Combineer logica, finesse en strategie in een interactief puzzelspel. Je doel ? Blokkeer je tegenstander, maak een lus, of verbind twee kanten van het bord !

kamon1

Kamons zijn heraldische tekens die oorspronkelijk door de samurai werden gebruikt. In dit spel zijn er 36 Kamon lopers, met 6 verschillende symbolen, in 6 verschillende kleuren. Er is ook een neutrale, grijze penning. Deze 37 lopers worden bij het begin van het spel op het bord geplaatst, voor telkens een ander spel !

kamon2

De eerste speler plaatst één van zijn zeshoekige speelfiguren op een veld aan de rand van het bord, en plaatst de gouden zeshoek erop. Deze laatste manipulatie dient om te onthouden waar de laatste zet werd gedaan. In feite dwingt het de tegenstander om op een veld te spelen met dezelfde kleur of symbool...

Elke speler speelt om de beurt totdat aan één van de 3 overwinningsvoorwaarden is voldaan: het verbinden van twee tegenover elkaar liggende randen van het bord, het creëren van een lus die tenminste één neutraal veld of een zeshoek van de tegenstander bevat, of tenslotte het blokkeren van de tegenstander.

Kamon heeft, eens te meer, alle voordelen van abstracte spellen: eenvoudige, zeer schone regels en een grote tactische rijkdom. Men kan, in Kamon, het willekeurige bord waarderen, dat nog meer variatie aan de spellen biedt, en de spanning die crescendo gaat. Inderdaad, de eerste zetten zijn eenvoudig... Maar al snel nemen de mogelijkheden af, en zul je moeten anticiperen !

kamon3

 

We vonden

  • Ongelooflijk eenvoudige en zuivere regels
  • Niet te onstuimig voor een abstract spel
  • Een toename van kracht tijdens het spel
  • De tegenstander aan banden leggen terwijl hij mogelijkheden opent, is prima !

We vonden minder

  • Moeilijk te spelen voor kleurenblinden
kamon

 

Technische gegevens

Leeftijd  : 8 jaar

 

Duur : 10 minuten

 

Aantal spelers  : 2

 

Auteur : Bruno Cathala

 

Illustraties : Tom Delahaye

 

Uitgever : cosmoludo

 

Foto's/afbeeldingen  (c) cosmoludo