Spellen / Speelgoed

Living Forest : in het afgelegen bos...

living_forest

Je speelt als vier natuurgeesten die de heilige boom moeten redden van de verwoestende vlammen van Onibi. Beschermdieren zijn er om je te helpen bij je acties. Bij elke beurt brengen ze je kostbare elementen.

Gezien het thema (4 natuurgeesten die vechten tegen een kwade geest), zou je een coöperatief spel verwachten... Niet dus! Living Forest is een competitief spel, met een leuke dosis interactie en een enge kant.

Het is een deckbuildingspel, wat betekent dat elke speler zijn eigen pak kaarten heeft dat tijdens het spel zal evolueren en groeien. De kaarten vertegenwoordigen Beschermdieren, en bieden verschillende soorten elementen.

 

living_forest1

 

Het spel is verdeeld in ronden, die zelf weer verdeeld zijn in 3 fasen. De eerste fase bestaat uit het openleggen van kaarten van de top van de stapel tot er maximaal 3 eenzame dieren zijn opengelegd.

Tijdens de tweede fase kan elke speler 2 acties naar keuze uitvoeren, afhankelijk van wat hij als symbolen op de opengelegde kaarten heeft verkregen :

  • Met zonnen kunt u nieuwe Beschermdieren-kaarten verwerven.
  • Waterdruppels bieden de mogelijkheid om de vlammen te doven die het bos bedreigen.
  • De Wind zorgt ervoor dat je verder komt op de Geestencirkel, wat een extra actie teweegbrengt... Het is ook een manier om overwinningselementen van andere spelers te stelen !
  •  Tenslotte kun je met Shoots een extra Guardian Tree op je bord planten.

 

living_forest2

 

Het is duidelijk dat hoe meer symbolen van hetzelfde type worden onthuld, hoe krachtiger de actie zal zijn. Maar hebzucht is een slechte gewoonte, en het spel heeft een zeer aangenaam stop-of-go aspect: als een speler tijdens de eerste fase 3 eenzame dieren laat zien, heeft hij of zij slechts recht op één actie !

Tijdens de derde fase worden nieuwe Beschermdieren onthuld die kunnen worden gekocht... Maar pas op, hoe meer spelers er hebben gekocht, hoe verschrikkelijker het vuur zal zijn in de volgende ronde !

living forest_4

 

Om het eindspel te bepalen, en wie de winnaar is, is het getal 12 de sleutel: zodra een speler 12 verschillende Beschermbomen, 12 Vuurfiches, of 12 Heilige Bloemen (zichtbaar op de kaarten, het bord en sommige Bomen) heeft, wint hij het spel.

Living Forest is een zeer goed deckbuilding spel. Mooi, slim, met precies de juiste hoeveelheid interactie.

 

We vonden

  • Prachtig geïllustreerd
  • 3 verschillende overwinningsvoorwaarden
  • Precies de juiste hoeveelheid interactie

We vonden minder

  • Misschien een beetje minder goed met 2 spelers

 

livingforest_5

 

Technische gegevens

Leeftijd : 8 jaar oud

Duur : 40 min

Aantal spelers : 2 tot 4

Auteur : Aske Christiansen

Illustraties : Apolline Etienne

Uitgever : Ludonaute

Foto's/afbeeldingen (c) Ludonaute