Spellen / Speelgoed

Hokito : ieder zijn eigen

jeu-hokito-jeux-le-petit-moutard_1

In Hokito, verzamel de meeste punten door de controle over de torens van je tegenstander over te nemen, bruggen en paden te creëren om je doelen te bereiken.

jeu-hokito-jeux-le-petit-moutard_2

Hokito is een abstract spel dat op het eerste gezicht klassiek lijkt: een rasterbord, witte en zwarte stukken... Elk stuk heeft 1, 2 of 3 lijnen.

De eerste originaliteit komt van de opzet: elke speler plaatst zijn stukken willekeurig op zijn helft van het bord.

Vervolgens verplaatsen de spelers om beurten een fiche of stapel fiches die zij controleren een aantal velden dat gelijk is aan de waarde (1, 2 of 3) van het bovenste fiche in de stapel. Om een stapel te controleren, moet de speelfiguur bovenop de stapel zijn kleur hebben.

Er zijn 3 belangrijke punten om op te merken voor deze bewegingen. Ten eerste worden de zetten orthogonaal gedaan (geen diagonale zetten). Ten tweede, lege vierkanten tellen niet mee en worden overgeslagen. Tenslotte kunnen enkelvoudige stukken hun zet alleen beëindigen op enkelvoudige stukken, stapels alleen op andere stapels.

 

jeu-hokito-jeux-le-petit-moutard_3

Het spel gaat door totdat een speler geen zet meer kan doen. Dan... worden de punten geteld. Elke stapel levert evenveel punten op als de waarde van het fiche bovenop, vermenigvuldigd met de hoogte van de stapel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Hokito is een eenvoudig strategiespel, zoals veel abstracte spellen, maar zeer veeleisend. Bij schaken wordt de overwinning vaak stukje bij beetje behaald. In Hokito kan een goed geplaatste zet, of een fout, aan het eind van het spel het verloop van het spel volledig omkeren. Je moet altijd op je hoede zijn, de overwinning is nooit helemaal zeker!

Hokito

We vonden

  • Een zeer hoog niveau van strategie
  • Hoge herspeelbaarheid
     

We vonden het minder leuk

  • Het spel kan zeer snel veranderen aan het einde van het spel

 

Technische gegevens

Leeftijd: 8 jaar 
 

Duur: 10 min 
 

Aantal spelers:
 

Auteur: Claude Leroy
 

Illustraties: Tom Delahaye 
 

Uitgever: cosmoludo 
 

Foto's/afbeeldingen (c) cosmoludo