Onderwijs
Gezinsleven

4 tips om uw kind te leren geld te besparen

économies

We moeten het toegeven: geld is een taboe in onze samenleving. Uit bescheidenheid, uit principe of om zichzelf te beschermen, vermijden veel ouders dit onderwerp met hun kinderen te bespreken. Een goede financiële opvoeding is echter een geducht wapen voor hun verdere leven. Ontdek 4 tips om uw kind te leren geld te besparen!

Zakgeld aan uw kind geven

Een van de beste manieren om je kind de waarde van geld te leren kennen, is het zakgeld te geven. Hiermee kan al vanaf de leeftijd van 6 jaar worden begonnen, mits u vindt dat uw kind er klaar voor is.. Pas de hoeveelheid geld aan de leeftijd van uw kind aan en voer een openhartig gesprek met hem/haar. Leg uit dat zo'n uitkering een verantwoordelijkheid is, en dat hij zal moeten sparen voor wat hij wil. Aarzel niet om met hem te praten over zijn aankoopplannen. Help hen zachtjes en geleidelijk om hun kortstondige verlangens te onderscheiden van hun echte verlangens.  Maar wees voorzichtig: het is beter om hem advies te geven, terwijl je hem vrij laat om fouten te maken. Zo leert u uw kind een gouden regel: om geld te besparen, moet je geduld hebben, onnodige uitgaven vermijden en verspilling beperken!

Geef haar een mooi spaarvarken

Wilt u uw kind leren geld te besparen? Begin met hun aandacht te trekken door ze een mooi en leuk spaarvarken te geven! Om uw kind volledig bij uw aanpak te betrekken en hem te laten leren hoe hij geld kan besparen, moet u hem zijn ideale model laten kiezen. De markt van vandaag zit vol met steeds leukere en ingenieuzere spaarpotten. In de vorm van een dier, een wereldkaart, een stuk fruit of een voetbalveld, er is voor elk wat wils! Moedig je peuter aan om zo regelmatig mogelijk geld te sparen door een doel met hem af te spreken. Door zich voor te stellen wat hij met zijn kostbare buit wil kopen, zal hij gemotiveerder en ijveriger zijn. Begeleid uw kleintje op de weg naar financiële geletterdheid!

Open een spaarrekening voor hem/haar

Op financieel gebied, zoals op alle andere gebieden, leren kinderen veel door het gedrag van hun ouders te observeren en te kopiëren. Wilt u uw kind leren geld te sparen? Open een spaarrekening op hun naam en vul die regelmatig aan. Merk op dat dit vanaf de geboorte kan gebeuren. Als ze oud genoeg zijn, breng hen dan op de hoogte van het bestaan van deze bankrekening. Vertel ze hoeveel geld erin zit en wanneer ze erbij kunnen. Maar vooral: leg uit waarom je er geld in steekt. Is het voor hun studies, voor hun rijbewijs, of om hen te helpen hun beroepsleven te beginnen? Wees eerlijk en maak je kind verantwoordelijk! U kunt hem ook vragen u te vergezellen naar de bank om uw spaargeld te deponeren. Betrek hem er zoveel mogelijk bij!

Vermenigvuldig spelletjes en leuke oefeningen

Zoals de stichtster van de kleuterscholen, Pauline Kergomard, zo mooi zei: "spelen is het werk van het kind". Om uw kleintje te leren een budget te beheren en geld te besparen, gaat er niets boven het opzetten van educatieve spelletjes. Veel gezelschapsspelletjes zijn leuk en leerzaam en leren uw kind de waarde van geld kennen. Dit is het geval met Monopoly, La Bonne Paye, Groot Geld of het beroemde spel van de kleine koopman. Tegelijkertijd kunt u uw kind praktische tips geven voor het dagelijks leven. Moet je zijn verjaardagsfeestje organiseren? Aarzel niet om met hem te gaan winkelen, geef hem een maximum bedrag. Zo zal hij begrijpen dat het beheer van een budget keuzes vereist.

 

Uw kind leren om geld te sparen kan al op zeer jonge leeftijd. Door dagelijks bepaalde trucs toe te passen, kunt u uw kind financieel beheer bijbrengen. Dit spelenderwijs leren legt een waardevolle basis voor het leven als volwassene. Heeft u andere ideeën om te delen? Laat het ons weten in de commentaren!