Omdat er niet altijd genoeg ruimte is voor iedereen om een eigen kamer te hebben, komt het vaak voor dat twee (of meer) kinderen dezelfde ruimte delen. Maar is een kinderkamer voor twee een goed of slecht idee ? Wat zijn de voor- en nadelen? Wij vertellen u meer in dit artikel.
Wat zijn de voordelen om twee kinderen in dezelfde kamer te zetten ?
Als je er niet zeker van bent om je kinderen in dezelfde kamer te zetten, zijn hier 3 goede redenen om het te proberen !
Een kamer delen versterkt de broederband
Samenleven is goed ! Het delen van dezelfde ruimte betekent ook het delen van momenten van lachen, spel en medeplichtigheid, wat tot gevolg zal hebben dat de band tussen broeders en zusters wordt versterkt. Deze gemeenschappelijke ruimte zal hen ook in staat stellen elkaar nog beter te leren kennen, wederzijdse hulp aan te moedigen, elkaar te troosten, ... Mettertijd wordt het zelfs een plaats voor vertrouwelijkheden, waartoe de ouders geen toegang hebben.
Een kamer delen maakt het makkelijker om in slaap te vallen
Voor de allerkleinsten gaat het naar bed gaan vaak gepaard met verschillende angsten (angst voor het donker, angst voor het monster onder het bed, enz.). Door bij zijn broer of zus te slapen, kan Kleine Mosterd tot rust komen. Als u besluit uw kinderen in dezelfde kamer te zetten, verwacht dan dat u ze hoort praten en lachen voordat ze in slaap vallen. Gun hen die paar minuten van medeplichtigheid, want zij zullen er baat bij hebben, vooral om sneller in slaap te vallen.
Een kamer delen leert "samenleven"
Met z'n tweeën in één kamer zal men niet alleen moeten leren zijn plaats te vinden met respect voor die van zijn broer of zus, maar ook rekening te houden met hun behoeften, hun privacy, hun mening, enz. Uit dit samenwonen zullen lessen voortkomen die hun hele leven van pas zullen komen, zoals leren verdraagzaam te zijn, grenzen te stellen en te respecteren, te onderhandelen of concessies te doen.
De nadelen van een gedeelde kamer
Het delen van een kinderkamer beperkt ieders ruimte
Het spreekt vanzelf dat het veel ingewikkelder is om een kamer zo in te richten dat iedereen zijn eigen ruimte heeft wanneer twee kinderen de kamer delen. Gebruik daarvoor trucs, zoals het afbakenen van ruimten met kleuren, een scheidingswand, een scherm, specifieke decoratie voor elk kind, hutbedden om intimiteit te bevorderen, een meubelstuk als afscheiding, enz.
Dezelfde kamer delen kan snel een bron van conflicten worden
Dat is te verwachten : een kamer delen zal op een bepaald moment spanningen opleveren, en dat is normaal ! Iedereen zal zijn territorium willen opeisen, zijn spullen willen beschermen, zijn onafhankelijkheid willen hebben, ... Daarom is het belangrijk om vanaf het begin duidelijke regels te bepalen en grenzen te stellen om een evenwichtige relatie in stand te houden. In het begin, als uw kinderen nog klein zijn, kunt u tussenbeide komen bij conflicten en hen helpen te communiceren en een gemeenschappelijke basis te vinden. Maar als ze ouder worden, moet je ze zelf laten omgaan met conflicten.
Slapen in dezelfde kamer is niet altijd verenigbaar
Een kamer delen met een broer of zus is niet altijd gemakkelijk, vooral als er een grote kloof tussen hen is :
- Als de een 's nachts wakker wordt, kan dat de slaap van de ander beïnvloeden
- De twee samenwonenden hebben niet noodzakelijk hetzelfde levensritme
- Ze hebben ook niet dezelfde interesses, of dezelfde vrienden uit te nodigen in het huis
Zoals u ziet, vergt samenleven in dezelfde kamer veel verdraagzaamheid en geduld, maar het is een buitengewone levenservaring. Ze zullen opgroeien met een heleboel herinneringen die ze met veel plezier zullen vertellen als ze volwassen zijn ! Dus, heb je besloten ? Wil je het proberen ?