Onderwijs

Tijdsverandering deze zondag

jelleke-vanooteghem-wzOyUkuLy7E-unsplash

Het goede van de lente is dat de dagen langer worden en de zomer in aantocht is. Het slechte is dat we een uur slaap verliezen. Iedereen reageert anders op deze verandering in zijn gewoonten.

Voor sommigen verloopt het soepel, terwijl anderen een paar dagen nodig hebben om weer op de rails te komen.
Aangezien het ochtendlicht de meeste mensen helpt om wakker te worden, zullen sommige mensen enkele dagen moeite hebben met opstaan. Zij zullen dus vermoeider zijn.

Om ervoor te zorgen dat deze overgang soepel verloopt, adviseren specialisten om in de dagen voorafgaand aan de tijdsverandering uw schema wat te verschuiven.
 


Tips om kinderen te helpen zich aan te passen aan de tijdsverandering

  •  Verander uw schema geleidelijk. Maak het avondeten 15 minuten eerder klaar, en leg uw kinderen vanaf donderdagavond zo mogelijk 15 minuten eerder in bed.
  • Als u geen voorbereidingsperiode voor uw kind plant, maak ze dan wakker op de nieuwe tijd die overeenkomt met hun gebruikelijke wektijd van zondagochtend. En pas het schema van zondag dienovereenkomstig aan.
  • Stel uw kind 's ochtends eerst bloot aan daglicht. Dit zal hen helpen hun lichaamsklok aan te passen en hen in staat stellen zich aan te passen aan de nieuwe tijd.
  • Verminder stimulerende middelen. Doe ongeveer een uur voor het slapengaan de lichten uit, sluit de gordijnen en vermijd dat uw kinderen tv kijken of op de computer of een ander scherm spelen. Vermijd natuurlijk energiedrankjes zoals cola vanaf 15.00 uur.
  • Ontspan u en wees geduldig. Sommige kinderen reageren beter dan andere op deze verandering van gewoonten. Het ergste dat kan gebeuren is dat u en uw kinderen een paar dagen wat minder slapen!

Winnen of verliezen we een uur?

Elk jaar is het dezelfde vraag! Een kleine truc om te onthouden: we gaan vooruit naar de lente (om 2 uur is het 3 uur... en verliezen we een uur slaap) en we gaan achteruit naar de winter (omgekeerde redenering)!
Slaap lekker! :-)