Onderwijs
Gezinsleven

Klimaatverandering : waarom er met uw kind over praten ?

environnement4

Ongekende overstromingen, hittegolven, razende branden, verwoestende stormen en orkanen, droogte, smeltende ijskappen, .... 
Dit zijn allemaal extreme weersverschijnselen die zowel qua intensiteit als qua frequentie verontrustend zijn.

Geconfronteerd met beelden van deze angstwekkende realiteit, stellen zelfs de jongste kinderen zich vragen. Het is niet altijd gemakkelijk om hun vragen te beantwoorden zonder te dramatiseren. Welke houding moeten wij aannemen wanneer wij geconfronteerd worden met hun zorgen ? Is het echt nodig om het onderwerp klimaatverandering met hen aan te snijden? Hoe vind je de juiste woorden ? Wij zullen proberen u enkele ideeën te geven.

Klimaatverandering : hoe praat u erover met uw kind ?

Zelfs als hij nog klein is, is het onze plicht om zo snel mogelijk met onze kleine te praten over de opwarming van de aarde. Hij heeft er zeker al over gehoord in zijn omgeving: in de klas, op televisie, in de speeltuin, aan tafel, enz. De informatie die hij zonder zijn medeweten oppikt, kan soms zeer alarmistisch zijn en als zijn ouders het niet anders formuleren, kan het snel een bron van ongerustheid voor hem worden.

Stem je praatje af : voordat je over klimaatverandering begint, moet je rekening houden met de leeftijd van je kind. Praten over cijfers en statistieken met je vierjarige zal hem of haar niet helpen de klimaatverandering te begrijpen. Kinderboeken over het milieu zijn een uitstekende manier om te communiceren als u zich zorgen maakt over het vinden van eenvoudige en nauwkeurige woorden.

Maak uw kind bewust : als u uw kind de klimaatcrisis hebt uitgelegd, zet dan de volgende stap : vertel hem over de superheldenrol die hij zal moeten spelen om de planeet te beschermen ! Wat is een betere manier om het bewustzijn te vergroten dan uw kind een belangrijke rol te geven ? En als de missie bovendien een speelse kant heeft, zal hij in het spel worden meegesleept en zichzelf willen overtreffen. Een opwaartse spiraal 😉

Maak ze bewust van de natuur en het milieu : je kunt je niet hechten aan wat je niet kent. Een kind heeft iets concreets nodig. Maak dus gebruik van een wandeling om hen uit te nodigen bloemen, planten, insecten, seizoensveranderingen, enz, ... te observeren. Door hen bewust te maken van het belang van het milieu en hen te helpen de schoonheid van de natuur te ontdekken, zullen zij er zeker zorg voor willen dragen.

Stel hem gerust : uw kleintje heeft de hem toevertrouwde opdracht begrepen, maar voelt zich overweldigd door de omvang van de taak ? Herinner hem eraan dat hij niet alleen is, dat wij een grote keten vormen en dat elke persoon in de keten doet wat hij kan voor de planeet. Wil je toespraak effect hebben, dan moet hij positief, geruststellend en hoopvol zijn.

Geef het voorbeeld : kinderen doen altijd na. Als zij hun ouders zien werken voor het milieu, zullen zij hetzelfde willen doen. Aarzel niet om uit te leggen waarom we ons afval sorteren, waarom we naar de bakker lopen in plaats van de auto te nemen, waarom we geen massa speelgoed nodig hebben om gelukkig te zijn, waarom we onze verpakkingen niet elders weggooien dan in de vuilnisbak, waarom het belangrijk is om geen water te verspillen (of zelfs om het te besparen), waarom we het licht uitdoen als we de kamer verlaten, enz. Hou je van tuinieren ? Betrek hen bij de aanleg van de moestuin. Wat een voldoening om je eigen voedsel te verbouwen! En dit zal de magie van zijn superheldenmissie nog versterken : hij heeft de kracht om een zaadje in courgettesoep te veranderen ! Is dat niet geweldig !? 

Hebt u het gevoel dat de taak u ontmoedigt en dat u tijd te kort komt?  Maak je geen zorgen, je hoeft niet alles 's nachts op te zetten. Het belangrijkste is om langetermijnacties op te zetten die de dagelijkse routine voor je kleintje zullen worden. Bedenk altijd dat het zaad dat hij vandaag zaait, de bomen van morgen zullen zijn.