Onderwijs
Gezinsleven

Waarom je jonge kinderen huishoudelijke klusjes geven?

washing-dishes-g281f8270a_1920

Om het evenwicht in het gezin te bewaren en ieders welzijn te verzekeren, gaat er niets boven een billijke verdeling van de huishoudelijke taken. En op dit gebied zijn onderzoekers en specialisten in kinderverzorging het er unaniem over eens: je kind van jongs af aan aanmoedigen om mee te doen is goed voor zijn ontwikkeling. Ontdek waarom het in uw eigen belang is om uw jonge kinderen huishoudelijke klusjes te laten doen.

Ontwikkelen van motorische vaardigheden en stimuleren van vroeg leren

Misschien hebt u al besloten om uw jonge kind te laten wennen aan huishoudelijke taken? Je moet weten dat dit een uitstekend idee is! In tegenstelling tot bepaalde vooroordelen is hij al op zeer jonge leeftijd in staat bepaalde taken uit te voeren.  

Door hem daartoe aan te moedigen, bevordert u zijn psychomotorische ontwikkeling en helpt u hem nieuwe vaardigheden te verwerven. Oppervlakken schoonmaken, boodschappen opruimen, de tafel dekken of de dieren voeren helpen allemaal bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Om de grove motoriek te verbeteren, kunt u hem vragen zijn speelgoed op te ruimen, of zijn vuile kleren in de mand te leggen.  

Tot slot, als je huishoudelijk werk doet, aarzel dan niet om met je kind te communiceren. Uw kind zal zeker opgetogen zijn om zijn taal te ontwikkelen en zijn woordenschat te verrijken. Kinderen kunnen al vanaf twee jaar, of zelfs iets eerder, met huishoudelijke taken worden vertrouwd gemaakt. Laten we ophouden onze kinderen te onderschatten en ze ons laten verrassen!

Geef uw kind verantwoordelijkheid en ontwikkel zijn concentratievermogen

Huishoudelijk werk is een vormende en educatieve activiteit die ideaal is voor het stimuleren van de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Door uw schattige kind "grote" taken toe te vertrouwen, ontwikkelt u veel van zijn of haar vaardigheden.  

Deze omvatten geheugen, aandacht, concentratie en tijdbeheer. Maar dat is niet alles. Door deze taken geeft u uw kind verantwoordelijkheid en laat u hem zien dat u hem vertrouwt. Zij voelen zich gewaardeerd en hun gevoel van eigenwaarde verbetert met de dag.  

Merk op dat volgens verschillende studies het betrekken van je jonge kind bij huishoudelijke taken later invloed kan hebben op zijn professioneel succes. Begeleid uw peuter op de weg naar het leren!

Goede waarden en gewoonten bijbrengen

Hoewel de gelijkheid van mannen en vrouwen een belangrijk maatschappelijk vraagstuk is, is het duidelijk dat 72% van de huishoudelijke taken door vrouwen wordt gedaan. Het zet je aan het denken, is het niet? Om het evenwicht in huis te herstellen, is onderwijs de belangrijkste hefboom die moet worden geactiveerd. Door onze meisjes en jongens te laten kennismaken met huishoudelijke taken, ongeacht hun geslacht, geven wij hun een sterk signaal.

Zij nemen goede gewoonten aan voor hun verdere leven en ontwikkelen essentiële menselijke waarden. Door hen te vragen de tuin te doen, uw vuilnis te sorteren of uw kat te voeren, leert u hen de natuur en de dieren te respecteren.

Meer in het algemeen ontwikkelen kinderen die met hun handen werken grote sociale vaardigheden. Respect voor anderen, wederzijdse hulp, hygiëne en empathie zijn slechts enkele voorbeelden. Laten we hen helpen om goede mensen te worden!

Geniet van aangename momenten van medeplichtigheid en spel

Afgezien van het louter leerzame karakter, mogen we niet vergeten dat kinderen graag volwassenen imiteren. Over het algemeen zijn zij degenen die te kennen geven dat zij aan de huishoudelijke taken willen deelnemen. Als voor u stofzuigen en koken synoniem zijn met karweitjes, moet u weten dat dit voor uw kind verre van het geval is!  

Integendeel, dit zijn geweldige kansen om plezier te maken en nieuwe avonturen te beleven. Maak van deze momenten gebruik om hem te vermaken en aangename momenten van medeplichtigheid te hebben. Maak van je huishoudelijke taken een moment om te spelen en te delen!

 

Huishoudelijke taken, die door volwassenen zelden op prijs worden gesteld, spelen een belangrijke rol in de psychomotorische, cognitieve en psycho-affectieve ontwikkeling van kinderen. Door hen al op jonge leeftijd met dit essentiële leerproces vertrouwd te maken, helpt u hen goed op te groeien en brengt u hen goede menselijke waarden bij. Wat vond je van dit artikel? Twijfelt u nog om uw jonge kinderen huishoudelijke taken toe te vertrouwen? Aarzel niet om je gevoelens te delen in de commentaren!