Onderwijs

Gendergelijkheid : 5 boeken om uw kind op te voeden

Gendergelijkheid : 5 boeken om uw kind op te voeden

Na een eeuwenlange strijd voor de rechten van de vrouw beweegt de samenleving zich stap voor stap in de richting van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar sommige verworvenheden zijn broos, en andere moeten nog worden opgeëist. Vandaag is onderwijs meer dan ooit een formidabel wapen om de wereld te veranderen. Hoe kunnen we onze kinderen feministische en humanistische waarden bijbrengen ? Hier zijn onze favoriete boeken om kinderen bewust te maken van gendergelijkheid !

Voor kinderen van 3 tot 6 jaar : Zelfs prinsessen laten scheten door Ilan Brenman en Magali Le Huche

Wie zegt dat feminisme een saai of geleerd onderwerp moet zijn ? Soms is humor de meest effectieve manier om mensen bewust te maken ! Literatuur is een uitstekend excuus om van jongs af aan met onze kinderen over gendergelijkheid te praten.

Het boek van Ilan Brenman (schrijven) en Magali Le Huche (illustratie) is daar een perfect voorbeeld van. Zowel educatief als hilarisch, beantwoordt het een vraag die even existentieel als nuttig is: laten prinsessen scheten ? Het is een kans om het beeld van de perfecte prinses, die droomt van haar prins op het witte paard, te deconstrueren !

Voor kinderen van 4 tot 8 jaar : Meisjes kunnen het ook door Sophie Gourion en Isabelle Maroger

Bent u op zoek naar een grappig en origineel boek voor uw jongere ? Aarzel niet om dit prachtig geïllustreerde album te kopen dat in 2019 wordt uitgegeven ! Het doel is duidelijk : voor eens en voor altijd vooropgezette ideeën deconstrueren... Nee, voetbal is niet alleen voor jongens ! Ja, jongens kunnen ook huilen ! En natuurlijk, meisjes hebben ook het recht om vies te worden !

Wilt u uw kind laten zien dat het elke droom kan waarmaken ? Meisjes kunnen het ook is een prachtige ode aan de vrijheid ! Zijn kleine bonus : het boek is dubbelzijdig, en kan dus aan de ene kant en dan aan de andere kant gelezen worden !

Voor kinderen van 6 tot 9 jaar : Wij zijn allemaal feministen door Chimamanda Ngozi Adichie

Feministisch icoon Chimamanda Ngozi Adichie staat bekend om haar charismatische toespraken, en om haar prachtige boeken voor volwassenen. Maar de Nigeriaanse schrijfster begrijpt dat het veranderen van attitudes begint bij kinderen.

Gepubliceerd in 2014 en geïllustreerd door Leire Salaberria, heeft haar boek We Are All Feminists miljoenen ouders aangesproken. Daarin vertelt de auteur over haar jeugd en alle ongelijkheden tussen mannen en vrouwen waarmee zij werd geconfronteerd. Gemakkelijk te lezen en onderhoudend, het boek is gericht op zowel meisjes als jongens.

Vanaf 7 jaar : De ballade van Mulan vertaald door Chun-Liang Yeh en geïllustreerd door Clémence Pollet 

Als het om lezen voor kinderen gaat, is het soms nuttig terug te grijpen op de klassieken. De Ballade van Mulan is een van die oude verhalen, die generaties overstijgt en onderwerpen aansnijdt die ook vandaag nog relevant zijn. Uw kind is vast bekend met het Disney-epos Mulan. Maar hoe zit het met hem kennis te laten maken met de originele Chinese versie door een onbekende auteur ?

U geeft hem een mooie gelegenheid om na te denken over de plaats van de vrouw in onze patriarchale samenlevingen. En meer in het algemeen is het een goed moment om haar eraan te herinneren dat niets onmogelijk is, en dat het soms nodig is om in opstand te komen om de gevestigde orde te veranderen. 

Voor kinderen van 9 tot 11 jaar : Omkeren door Florence Hinckel en Clothilde Delacroix

Kinderliteratuur is een goede manier om je, voor een moment, onder te dompelen in andere werkelijkheden. Omkeren stelt ons in staat de dingen vanuit een nieuw perspectief te zien. Het boek vertelt het verhaal van Lea en Tom, in een wereld waar vrouwen overheersen.

Door het samen met uw kind te lezen, zult u het plezier hebben vertederende helden te volgen die zichzelf in vraag stellen. Het is een kans om clichés te ontrafelen en de zaken recht te zetten


Om je kind feministische waarden bij te brengen, gaat er niets boven een goed boek ! Het is een kans om plezier te maken en tegelijkertijd de aandacht te vestigen op gendergelijkheid. Wat vind je van onze selectie ?