Cooking
Gezinsleven

Dit weekend hebben we een brunch thuis !

brunch1

U bent het vast met ons eens: de week is vaak een race tegen de klok en velen van ons hebben geen tijd voor een goed ontbijt. Dus dit weekend, hebben we besloten om het rustiger aan te doen ! Om van deze welverdiende pauze te profiteren, stellen wij u een "huisbereide" brunch voor. Heb je een tekort aan ideeën ? Geen paniek, u hoeft geen moeite te doen om de smaakpapillen van uw gasten te verwennen

Brunch, een samentrekking van de woorden "breakfast" en "lunch", is een gebruik dat uit Angelsaksische landen tot ons is gekomen en bestaat in het combineren van twee maaltijden in één. Het wordt over het algemeen aan het eind van de ochtend gegeten en leent zich uitstekend voor de buffetformule, zowel in zoete als in hartige versie. In dit artikel geven wij u enkele tips om van uw brunch een succes te maken !

Bereid zoveel mogelijk van tevoren voor

Een van de voordelen van een zelfgemaakte brunch is dat je veel dingen van tevoren kunt voorbereiden. Als u een groot gezin hebt (of goede eters aan tafel), moet u rekening houden met kwantiteit en variatie. Om geen onnodige druk op jezelf te leggen (wat volledig contraproductief zou zijn), moet je jezelf zo organiseren dat je op de dag zelf zo weinig mogelijk doet. Een goede tip is om de verschillende bereidingen over de week te spreiden (taarten, broodjes, quiches, cakes, wafels, enz.) en ze indien mogelijk in te vriezen. Je hoeft ze alleen maar een paar minuten in de oven op te warmen voordat je gaat eten.

Houdt uw kind van pannenkoeken ? Dat is geweldig ! Wij hebben een heerlijk recept voor u (en het deeg kan gemakkelijk de dag tevoren worden bereid) !

Ingrediënten (voor +-25 stuks)

 • 350 ml melk
 • 4 eetlepels witte azijn
 • 250 g bloem
 • 20 g rietsuiker
 • 2 afgestreken eetlepels zuiveringszout
 • 1 afgestreken eetlepel fleur de sel
 • 2 eieren
 • 40 g gesmolten boter

Stappen

 • Giet in een kom de 350 ml melk en voeg de 4 eetlepels azijn toe.
  Meng en laat 5 tot 10 minuten staan. Het mengsel zal indikken en stremmen. Dit is normaal ! 😉
 • Voeg in een aparte kom de bloem, suiker, bicarbonaat en fleur de sel toe.
 • Smelt de boter op laag vuur. Haal het van het vuur en voeg de twee eieren toe. Mix.
 • Voeg dit mengsel met een vork toe aan de kom met de bloem.
 • Voeg tenslotte de melk toe en meng met een elektrische garde. Meng niet te lang (maximaal 1 minuut) om rubberachtige pannenkoeken te voorkomen. De consistentie moet vrij dik zijn. Laat nog 5 minuten staan (of een nacht !).
 • Beboter een pannenkoekenpan en giet een kleine lepel in het midden. Laat het op middelhoog vuur koken. Draai de pannenkoek om als u belletjes ziet verschijnen.
 • Geniet (bijna) zonder mate met ahornsiroop, warme chocolademelk en/of vers fruit.

Nadruk op lokale en seizoensgebonden producten

Laten we aannemen dat de brunch de centrale maaltijd van de dag zal zijn. Het is gebruikelijk dat u 's avonds geen honger meer heeft, omdat deze maaltijd zo compleet en vullend is. Concentreer u daarom op de kwaliteit van het voedsel dat u gaat bereiden. Denk aan het kopen bij plaatselijke producenten, ambachtslieden en tuinders. U steunt niet alleen de plaatselijke economie, u helpt ook uw impact op het milieu te beperken, vooral als u seizoensfruit en -groenten kiest.

Betrek de rest van de familie bij de voorbereiding van de brunch

Zoals we aan het begin van het artikel al zeiden, doen we het dit weekend wat rustiger aan. En om dat te doen, zul je moeten delegeren ! Terwijl u de heerlijke pannenkoeken bakt, vraagt u uw wederhelft om de bestelling van mini gebakjes te halen bij hun favoriete bakker. Kleine Mosterd zal ook zijn handen op het deeg kunnen leggen ! Afhankelijk van zijn leeftijd kan hij bijvoorbeeld de tafel dekken, de sinaasappels persen, de appels en peren snijden om een lekkere smoothie te maken, het brood roosteren, zoete of hartige kebab klaarmaken (blokjes kaas, gerookte hamrolletjes, kerstomaatjes...), de chocolade smelten... Zoveel kleine taken die deze mooie dag een feestelijk tintje zullen geven !