Kerstcadeautjes, feestmalen voor de hele familie … Het eindejaar betekent voor de meeste mensen een flinke hap uit hun budget. Nu het nieuwe jaar begonnen is, wil je wellicht zorgvuldig omspringen met je budget en toch gezond koken. Daarvoor kun je rekenen op Delhaize en diens producten uit het Kleine Leeuw-gamma: ze helpen je om je budget onder controle te houden en tegelijk evenwichtig te eten. Door slim je producten te kiezen en onder andere je restjes te verwerken kun je heel wat geld uitsparen. Met onze tips kook je goede en goedkope gerechten die je niet veel tijd kosten.
Veel mensen denken dat goed eten duur is, maar in feite is het perfect mogelijk om evenwichtig te koken zonder veel geld uit te geven.
Om te beginnen kies je best voor een maaltijd op basis van seizoensproducten. Sommige productgamma’s, zoals de Kleine Leeuwen van Delhaize, zijn speciaal bedacht voor gezinnen. Ze omvatten dagelijkse producten zoals vlees, vis, zuivel, fruit en heerlijke wintergroenten voor betaalbare prijzen. Wortelen, diverse koolsoorten en prei bijvoorbeeld zijn niet alleen budgetvriendelijk, maar ze bevatten ook essentiële voedingsstoffen om de winter door te komen.
Heb je zin om lichte én lekkere desserts te bereiden of je voorgerechten een zweem van zoet mee te geven? Sla dan appelen, peren en ander seizoensfruit in. Zo doe je niet alleen slimme, maar ook duurzamere aankopen.
Er wordt tegenwoordig veel te veel voedsel verspild. Gelukkig kan elk gezin zijn steentje bijdragen om daar iets aan te doen en minder eten weg te gooien. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het hergebruiken of verwerken van je overschotjes:
- Je bespaart geld en vermindert je gezinsuitgaven;
- Je vermindert je impact op het milieu en de hoeveelheid afval die je produceert;
- Je kunt creatief zijn en variatie brengen in je voeding;
- Je bespaart tijd in de keuken;
- Je brengt je kinderen juiste waarden bij.
Wil je ook minder voedsel verspillen? Gebruik de overschotjes van je feestmaaltijden dan om het jaar goed te beginnen. Maak een lijstje van al wat je in huis hebt en bedenk nieuwe recepten met deze ingrediënten.
Gevogelte en gebraad kun je bijvoorbeeld verwerken in slaatjes, maaltijdsoepen of pastagerechten. Overgebleven groenten kun je dan weer omtoveren tot quiches, ovenschotels of zelfgemaakte curry's.
Let er wel goed op dat je de restjes op de juiste manier bewaart. Gebruik hermetisch afgesloten bewaardozen en volg de basisregels voor het bewaren van voedsel. Sommige voedingsmiddelen moet je snel opeten. Andere kun je in de diepvries steken. Informeer je over dit onderwerp om goede gewoonten aan te kweken.
Breek jij ook elke dag je hoofd over de eeuwige vraag wat er ’s avonds op tafel moet komen? Dankzij onze drie ideeën voor gezonde, betaalbare en seizoensgebonden maaltijden is er niets vervelends meer aan.
- Kiptonkatsu en gebakken noedels met groenten. Je kunt kiprestjes van de feestdagen gebruiken voor dit recept. Voeg groente naar keuze toe.
- Maaltijdsoep met balletjes en linzen. Van dit evenwichtige en stevige recept smult je hele gezin.
- Quiche van prei, wortel en gerookte forel. Alles wat je nodig hebt, is bladerdeeg, seizoensgroenten, forelfilet, eieren, room en kruiden. Gezond, snel klaar en goedkoop.
Op zoek naar andere heerlijke en budgetvriendelijke ideeën? Duik dan in de Kleine Leeuw-recepten van Delhaize. Ze zullen je ongetwijfeld inspireren om eenvoudige en voordelige maaltijden te bereiden.
Ziezo, hiermee weet je alles wat je moet weten om gezond en voordelig te koken. Zo kun je aan het begin van dit nieuwe jaar je budget verlichten en tegelijk aandacht besteden aan de gezondheid van je kinderen. Verwerk je restjes, voorzie flink wat seizoensproducten en laat je culinaire creativiteit de vrije loop. En vergeet niet hoe fijn, lekker en gul een huisbereide maaltijd kan zijn.
*Dit artikel is gesponsord door Delhaize
© monkeybusiness
Informatie