Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Terug naar school

Gepubliceerd op 28/08/2017 Gepost door FB
Terug naar school

Of je kind nu voor het eerst naar de kleuterschool gaan of na een deugddoende vakantie aan een nieuw schooljaar begint, één ding staat vast: 1 september is een super spannende dag. 

Enerzijds betekent het voor heel wat kinderen natuurlijk een blij weerzien met vriendjes en vriendinnetjes, meesters en juffen. Maar de start van het nieuwe schoolkaar kan ook best wat stress met zich meebrengen: zit ik samen met mijn vriendjes in de klas en bij welke meester of juf? Met deze handige tips zijn jij en je kinderen helemaal klaar om die eerste schooldag (en meteen het hele schooljaar) tot een succes te maken! 

Voor het eerst naar school

Gaat jouw zoon of dochter voor het eerst naar de kleuterklas? Dan is 1 september natuurlijk eens zo spannend.

 • Lees een verhaaltje voor waarin het hoofdpersonage ook voor het eerst naar school gaat en overloop samen met je kind de verschillende stappen en gebruiken. Dit zorgt voor herkenning en geruststelling wanneer het dan echt zo ver is. 
 • Kinderen zijn gewoontedieren. Laat je kind daarom al een weekje van tevoren wennen aan het nieuwe ritme en de nieuwe dagindeling. Sta op hetzelfde uur op en zorg voor regelmaat, eet 's middags op hetzelfde uur als op school etc...
 • Zet de naam van je kind in kledij en schoenen. Naamlintjes om te kleven, strijken of naaien zijn hiervoor een must.
 • Probeer je zoon of dochter in de voorafgaande weken zindelijk te maken om zoveel mogelijk 'ongelukjes' te vermijden. Voorzien hoe dan ook reservekledij mocht het toch een keertje net te laat zijn.
 • Laat je kind zijn of haar favoriete knuffel of speelgoedje meenemen. Zo kunnen ze de nieuwe uitdaging samen aangaan en voelt hij of zij zich minder alleen in die nieuwe omgeving.
 • Sta ruim op tijd op en start de eerste schooldag met een lekker ontbijt. Zorg ook voor een lekker tienuurtje en een smakelijke lunch! 

Terug naar school

 • Haal boekentassen, pennenzakken en brooddozen uit de kast en verzamel ook andere schoolspullen zoals gymzakken, zwemkledij etc.
 • Zet de wekker die eerste dag een klein halfuurtje vroeger. Zo hebben jij en je kinderen de tijd om rustig en op tijd klaar te geraken.
 • Heb je jonge kinderen? Probeer een dagje vrij te nemen van het werk zodat je hen zelf naar school kan brengen 's ochtends en uitgebreid tijd hebt om afscheid te nemen, kennis te maken met de leerkracht. Zorg er ook voor dat je na schooltijd aan de schoolpoort kan staan om je kinderen op te wachten.
 • Toon interesse en vraag uitgebreid naar hoe de dag verlopen is. Wat hebben ze gedaan? Wat vinden ze van de nieuwe juf of meester? 
 • Ben je zelf gestresseerd voor de eerste schooldag? Probeer je zenuwen onder controle te houden. Adem diep in en uit en probeer je stress niet door te geven aan je kinderen.
 • Wacht met het aankopen van specifiek schoolmateriaal tot na de eerste schooldag. Je kind krijgt ongetwijfeld een lijstje mee naar huis met daarop de spullen die echt nodig zijn. 

Wij wensen alle spring-in-'t-veldjes en hun ouders een boeiend en onvergetelijk schooljaar toe! 

 

 

Andere artikels In de rubriek Gezinsleven

Het milieubewustzijn van uw kind verhogen

Ecologie is een onderwerp dat steeds meer belangstelling wekt bij onze kinderen. Om uw kind respect voor het milieu bij te brengen, is het belangrijk hem of haar bewust te maken van eenvoudige gebaren die een groot verschil kunnen maken. Hier is een herinnering van deze alledaagse reflexen.

Lees meer

5 regenachtige dag activiteiten

"Het regent, het is nat, het is een kikkerfeest! "Wat doe je met je kinderen als het regent? Hier zijn 5 tips om je kinderen bezig te houden op een regenachtige dag.

Lees meer