Gezinsleven

Gezinsavond : wat dacht je van de TV uitzetten ?

Gezinsavond : wat dacht je van de TV uitzetten ?

Tussen het angstwekkende nieuws en de saaie programma's denken we vaak dat we niets zouden verliezen door de TV uit te zetten. We hebben echter al snel geen ideeën meer om onze kinderen bezig te houden als het erom gaat zonder beeldschermen te werken. In dit artikel vindt u enkele eenvoudige maar doeltreffende suggesties om quality time met het gezin door te brengen !

Bordspellen

Bordspellen zijn een klassieker voor avonden zonder beeldschermen en zijn erg populair bij iedereen. Kies natuurlijk spelletjes die aangepast zijn aan de leeftijd van uw kleintjes om hun belangstelling te wekken en hen in staat te stellen de regels gemakkelijk te begrijpen. Idealiter zou u verschillende kleine spelletjes moeten aanbieden die niet langer dan 15 minuten duren, zodat ze in een korte periode hun volledige aandacht hebben. Door bordspelletjes te spelen leert het kind regels te volgen, maar ook te leren terwijl het plezier heeft. Een andere taal leren, leren lezen en tellen, maar ook verliezen, samenwerken, risico's nemen, strategieën ontwikkelen, ... Spelletjes spelen is een geweldig instrument voor de ontwikkeling van uw kleintje.

Een quiz om de avond te verlevendigen ?

Voor oudere kinderen, waarom probeer je geen muziekquiz ? Niets is eenvoudiger : stel via een luisterplatform (Spotify, Deezer, enz.) een afspeellijst samen met muziek uit hun favoriete films en/of tekenfilms. Als jullie met genoeg zijn, vorm dan teams. Speel een muziekstuk, en de eerste die de titel vindt, krijgt een punt voor hem of zijn team. Ga dan naar het tweede nummer, en zo verder. Degene met de meeste punten wordt de muziekpresentator voor de volgende ronde.

De stoelendans : kinderen zijn er dol op

Volgens hetzelfde idee als de quiz is de stoelendans altijd een succes op verjaardagsfeestjes met vrienden. Het meubilair wordt uitgeschoven en de stoelen worden in het midden van de zaal opgesteld (het aantal stoelen is gelijk aan het aantal deelnemers, min één stoel). Er wordt een afspeellijst gespeeld, de kinderen schuiven rond de stoelen en zodra de muziek stopt, moet iedereen gaan zitten. Iedereen die geen tijd heeft gehad om te gaan zitten, wordt geëlimineerd. Aan het eind van het spel moeten er nog maar één stoel en twee spelers over zijn. De eerste die gaat zitten, wint de ronde.

Een spelletje verstoppertje : altijd leuk !

Is het echt nodig om u te herinneren aan de regels van dit spel dat onze jeugd, die van onze ouders en grootouders, op zijn kop zette ? Voor de kleintjes die nog niet kunnen tellen, kunnen ze in plaats daarvan een rijmpje zingen, zodat de groteren tijd hebben om zich te verstoppen. Om ervoor te zorgen dat deze activiteit vlot verloopt, moet u samen met uw kinderen veilige verstopplaatsen bepalen. En voor de dappersten stellen we een spelletje verstoppertje in het donker voor. Spanning gegarandeerd !

De koning of koningin van de mime

Mime is altijd een goed moment om met het gezin door te brengen, maar het is ook een geweldige manier om te leren je lichaam te gebruiken als expressiemiddel en om creatief te zijn. Pak de zandloper, wat papier en potloden. Iedereen bedenkt een reeks woorden en schrijft die op kleine stukjes papier, die in tweeën worden gevouwen en in een schaal worden gelegd. De mimespeler kiest een woord en zegt in welke categorie het woord valt (b.v. motorfiets -> voertuig). De mimeur heeft dan 60 seconden om het woord geraden te krijgen. Let op: de mimespeler kan niet spreken of geluidseffecten maken! Als uw kinderen nog te jong zijn om te lezen en te schrijven, print en lamineer dan kleine kaartjes van dieren of voorwerpen. Je kunt er veel vinden op het internet.

 

Wat u uiteindelijk ook besluit te doen, het zal altijd een goed idee zijn om weg te gaan van beeldschermen. In een hyperverbonden wereld is het belangrijk om terug te keren naar de basis en eenvoudige dingen.