Behuizing
Gezinsleven

Kunstactiviteiten om thuis te doen

origami

De kou is altijd aanwezig in onze huizen en we raken snel verveeld binnen onze vier muren... Hetzelfde kan gelden voor uw kinderen! Om ze op een leuke en artistieke manier bezig te houden, stellen we een reeks activiteiten voor die ze in de warmte kunnen doen.

Om hun artistieke zin aan te scherpen, is er niets beter dan uw kinderen te laten kennismaken met eenvoudige manuele activiteiten waarmee ze een uniek werk kunnen maken. Doe hun beste schort aan, kleren die ze vies mogen maken en weg zijn jullie!

 

Origami

Origami, voor de niet-ingewijden, is een techniek waarbij papier wordt gevouwen tot een dier, bloem of abstracte vorm. Het kan soms beangstigend zijn vanwege de complexiteit, maar zo complex is het niet! Je hebt immers geen ander materiaal nodig dan vellen papier (meestal vierkant) en je 10 vingers! 

Afhankelijk van uw affiniteiten en die van uw kinderen, verkiest u ofwel de tutorials op gespecialiseerde YouTube-kanalen ofwel stap-voor-stap-boeken die aangepast zijn aan alle leeftijden. Wij raden u echter aan voor de boeken te gaan, omdat u daarmee de tijd kunt nemen om samen met uw kind de origami te maken die u wilt. Zij hebben ook het voordeel dat zij kunnen kiezen per leeftijdsgroep en per thema.

 

Vingerverven

Simpel en effectief, vingerverven kan een ravage aanrichten! Daarom raden wij u aan om goed uitgerust te zijn: schort, oude kleren, oud tafelkleed voor de tafel en vooral gouache! (Veel gemakkelijker schoon te maken!) 

U kunt kiezen tussen eenvoudige A4-lakens of een heel groot laken, waarmee uw baby zich naar believen kan uitspreiden. Vervolgens schikt u de plakkaatverf in verschillende kleuren (de mengsels moeten van tevoren worden gemaakt om ze gemakkelijker te kunnen gebruiken) in kleine potjes die uw kind kan hanteren zonder te morsen. 

Tot slot hoeven ze hun vingers alleen nog maar in de kleur van hun keuze te dopen en hun fantasie de vrije loop te laten! Handafdrukken, vingertop tekeningen, ... de keuzes zijn eindeloos!

 

Zoutdeeg

Deze activiteit heeft het voordeel dat er verschillende stadia van creatie zijn, waardoor uw kind verschillende zintuigen kan gebruiken en verschillende richtlijnen kan volgen. 

Allereerst herinneren wij u aan het recept voor zoutdeeg

  • Doe in een grote kom één deel zout op twee delen bloem. Meng goed en voeg één deel warm water toe.
  • Zodra het deeg goed gemengd en homogeen is, is het tijd om te beginnen boetseren!
  • Laat ook hier de fantasie van uw kind de vrije loop! Het enige wat ze moeten doen is de vormen maken die ze willen (maar moedig ze aan om vormen in volume te maken, dat zal gemakkelijker zijn om te bakken) en dat is het!
  • Als uw kind klaar is met boetseren, laat het dan ten minste 12 uur drogen op een droge plaats. Na deze tijd kunt u overgaan tot het bakken, dat zal plaatsvinden bij een temperatuur tussen 75° C en 110° C, afhankelijk van het volume van de vormen. Wat de baktijd betreft, moet u uw oven regelmatig controleren om te zien wanneer de sculpturen hard genoeg zijn (pas op, ze mogen niet verkleuren of opzwellen! Dit is een teken dat de oven te heet is).
  • Als de sculpturen gebakken en afgekoeld zijn, kunt u uw kind ze naar eigen goeddunken laten versieren: verf, strassteentjes, papier, enz. Laat ook hier zijn fantasie de vrije loop!

 

Fimo klei

Fimo klei is vergelijkbaar met zoutdeeg, maar is duurder. Het voldoet aan de beeldhouw- en boetseerbehoeften van uw kind. Deze pasta, die verkrijgbaar is in een groot aantal kleuren en zeer gemakkelijk te gebruiken is, heeft bovendien het voordeel dat hij vrij snel bakt en stevig is. 

U kunt in de winkels gemakkelijk starterkits vinden met een handleiding, kleiblokken, gereedschap en accessoires.

 

Collage

We sluiten deze serie af met een veel minder rommelige activiteit: papiercollage. 

Voor deze activiteit is heel weinig materiaal nodig: verschillende gekleurde stukjes papier (kranten, tijdschriften, knutselrestjes, enz.), lijm en blanco papier. Je kunt het blanco papier ook vervangen door een in te kleuren tekening (potloden of stiften kunnen worden ingeruild voor restjes papier!) 

Het enige wat uw kind hoeft te doen is de vormen van zijn keuze uit de papierresten te knippen of te scheuren en ze op het door u gekozen oppervlak te plakken. Bij een tekening die ingekleurd moet worden, kunt u uw kind helpen de in te vullen vormen na te tekenen, zodat hun tekening echt uniek wordt!

Deze reeks activiteiten kan het best met vier handen worden gedaan, zodat uw kind tegelijkertijd creatief en veilig kan zijn!