Spellen / Speelgoed

Pantarei : als de slang zijn kop krijgt

panterei

Veel plezier met vooruitdenken. Tem de grote slang om het spel te winnen. Hoe verder het spel vordert, hoe kleiner het lichaam van de slang wordt, hoe beperkter je keuzes worden.  Stapel en/of verwissel je stukken om de juiste aanvalshoek te vinden.

PANTARS (1)

Pantareï is een abstract spel van Claude Leroy, wiens Hokito wij reeds hebben voorgesteld. Als het interessant is om te vermelden, is het omdat we een gemeenschappelijk raakvlak vinden.

Het spel bestaat uit stukken die schalen worden genoemd. Er zijn 9 zwarte schubben en 9 witte schubben, van waarde 1, 2 of 3. Deze staan in een golvende lijn aan het begin van het spel.

De esthetiek van de gegraveerde houten stukken is zeer eenvoudig en elegant, in perfecte harmonie met de esthetiek van het assortiment. De waarde van elke munt wordt aangegeven door een gouden symbool: een balk voor 1, twee haken voor 2 en een balk omringd door twee haken voor 3.

 

DSC_1828

Pantarei is een subtiel strategiespel, met eenvoudige regels maar oneindig veel combinaties. Tijdens het spel verplaatsen de spelers om beurten een van hun schalen, naar links of naar rechts, met een aantal velden dat strikt gelijk is aan de waarde van de schaal. Telkens hebt u de keuze: een schaal kan alleen worden verplaatst, maar kan ook de schaal meenemen die er vlak onder ligt, aan u de keuze.

Naarmate het spel vordert, krimpt het lichaam van de slang, waardoor er steeds hogere stapels munten ontstaan en de mogelijke zetten worden beperkt... De eerste speler die een stapel (met daarop een munt van zijn kleur) van ten minste 7 schubben in handen krijgt, wint het spel.

panterei

Zoals vaak het geval is met abstracte spelletjes, zijn de regels eenvoudig en dus al op jonge leeftijd toegankelijk! Wat het spel interessant maakt, is de strategische en tactische diepgang. De speler zal van spel tot spel beter worden, naarmate hij/zij de verschillende mogelijke strategieën leert kennen. Uw kinderen zullen waarschijnlijk vrij snel tegen u kunnen spelen in Pantarei, maar het is niet zeker dat zij vaak zullen winnen.

We vonden

  • Eenvoudige, duidelijke en gemakkelijk te onthouden regels
  • Origineel, en vereist ongewone strategieën
  • Esthetisch materiaal

We vonden minder

  • Minder verslavend dan andere abstracte spellen

 

Panta cover

 

Technische gegevens

Leeftijd : 8 jaar oud

Duur : 20 min

Aantal spelers : 2

Auteur : Claude Leroy

Illustraties : Tom Delahaye

Uitgever : cosmoludo

Foto's/afbeeldingen (c) cosmoludo