Gezinsleven

Verlegen kinderen : welke buitenschoolse activiteiten te kiezen ?

equitation

Voor jongeren zijn buitenschoolse activiteiten geweldige middelen voor expressie en ontwikkeling. Ze bieden hun de mogelijkheid nieuwe passies te ontdekken, stoom af te blazen en zichzelf op te bouwen. Het is echter belangrijk om vrijetijdsactiviteiten te vinden die hun persoonlijkheid respecteren ! Bent u op zoek naar buitenschoolse activiteiten voor uw verlegen kind ? Hier is ons beste advies !

Vechtsporten, teamsporten : niet altijd goede ideeën !

Tussen angst voor het oordeel van anderen, gebrek aan eigenwaarde en het gevoel onbegrepen te worden, zijn verlegen kinderen onderhevig aan sterke emoties. Gelukkig zijn er buitenschoolse activiteiten die hen kunnen helpen zich beter te voelen over zichzelf. Deze worden georganiseerd tijdens het schooljaar en soms tijdens de schoolvakanties.

Bent u op zoek naar een sportieve of artistieke activiteit voor uw angstige kleintje ? Je wilt niet zomaar een activiteit kiezen ! Uw vrienden en familie kunnen u aanmoedigen om uw peuter in te schrijven voor een teamsport of vechtsport. Sommigen zeggen dat er niets boven rugby, basketbal of judo gaat om verlegenheid te overwinnen. Voor sommige kinderen is dit waarschijnlijk waar, maar voor de verlegen kinderen kan het ook het tegenovergestelde zijn... 

Wilt u uw kind helpen uit te blinken ? Doe het rustig aan! Help hen in plaats daarvan een onderwerp te vinden dat zij echt leuk vinden en daarin vooruitgang te boeken. Hierdoor zullen ze zich gewaardeerd voelen en trots op zichzelf.

De creativiteit van kinderen stimuleren door kunstactiviteiten

Het is waar dat verlegenheid ongemak, onhandigheid en sociale angst veroorzaakt. Maar het heeft ook zijn goede kanten : verlegen kinderen zijn meestal ook gevoelig, bescheiden en respectvol. 

Als je kind deze eigenschap heeft, moet je er zoveel mogelijk waarde aan hechten. Waarom stelt u niet voor dat ze deelnemen aan een culturele activiteit ? Of het nu gaat om een muziekinstrument, kunstnijverheid (tekenen, schilderen) of een koor, kunst kan het leven van uw kind veranderen. 

Het is een kans voor hem om zijn creativiteit te ontwikkelen, zich uit te drukken zonder te hoeven spreken, en kinderen te ontmoeten die net als hij zijn. Ondergedompeld in een creatieve en rustige sfeer, zal hij in staat zijn om vertrouwen te winnen in zijn eigen tempo en zonder druk.

Zelfvertrouwen opbouwen door paardrijden

Voor verlegen jongeren is contact met de natuur en met dieren bijzonder heilzaam. Als uw kind nogal verlegen is, is het een goed idee om hem/haar in te schrijven bij een rijclub !

Met zijn of haar pony of paard zal hij of zij een intieme en hechte band kunnen ontwikkelen. Zij zullen zich niet veroordeeld of gepest voelen, en kunnen leren hun angsten onder ogen te zien. Tijdens zijn lessen zal hij de kans krijgen om met andere kinderen om te gaan, terwijl hij vergezeld wordt door zijn trouwe paardenpartner. Voor hem is het een kans om tot bloei te komen, zelfvertrouwen te krijgen en zich open te stellen voor anderen. 

Verlegenheid overwinnen door theater

Soms is de beste manier om verlegenheid te bestrijden, even in de huid van iemand anders te kruipen. Duizenden kinderen krijgen door theater meer zelfvertrouwen en laten hun persoonlijkheid gelden. Deze buitenschoolse activiteit is ook een goede manier om te leren samenwerken, de verbeelding te stimuleren en de woordenschat te verrijken.

Maar let op : theater is niet voor alle kinderen. Voordat u begint, moet u rekening houden met de mate van verlegenheid van uw kind, anders schrikt u hem/haar af. Bovendien zijn niet alle groepen en leraren gelijk.

Om van de vele voordelen van deze artistieke discipline te kunnen profiteren, moet uw kind zich volkomen op zijn gemak voelen. Hij of zij moet zich kunnen onderdompelen in een zorgzame en constructieve sfeer. Aarzel niet om ze te proberen !

Om uw kind te helpen groeien, ontwikkelen en bloeien, is het belangrijk om buitenschoolse activiteiten zorgvuldig te kiezen. Beoordeel hun mate van verlegenheid en aarzel niet om aan te bieden om ze uit te proberen. Of het nu gaat om paardrijden, theater, muziek of voetbal, het allerbelangrijkste is dat ze zich op hun gemak voelen ! Wat vind je van onze selectie van activiteiten voor verlegen kinderen ? Vertel het ons in de commentaren !