Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Hoe bescherm je je kind tegen de zon?

Gepubliceerd op 9/05/2017 Gepost door FB
Zonnebescherming

Een winter lang hebben we met z'n allen reikhalzend uitgekeken naar die eerste warme zonnestralen op onze huid en nu is het eindelijk zo ver! Wij geven een paar tips om veilig te genieten van de zon.

De weldaad van de zon en de keerzijde van de medaille

De zon heeft een positieve invloed op ons humeur. Ze geeft ons energie en maakt ons goed gezind. Bovendien helpt de zon ons om vitamine D aan te maken. Dat is zeker voor kinderen belangrijk want vitamine D zorgt voor kalkopname en dat is nodig voor de opbouw van stevige beenderen.

Helaas heeft de zon ook heel wat negatieve effecten. Een te lange blootstelling aan ultraviolette stralen lijdt tot schadelijke gevolgen op korte of lange termijn: zonnebrand, een verhoging van het aantal moedervlekjes, huidveroudering, huidkanker…

Jonge huid, kwetsbare huid

Een goede zonnebescherming is dus onmisbaar, zeker voor jonge kinderen want hun huid is een pak kwetsbaarder dan die van volwassenen. Tot de leeftijd van vier jaar ontbreekt de natuurlijke bescherming van de huid tegen de zon vrijwel helemaal. Bovendien zijn kinderen in de groei en dit betekent dat hun celdeling extra snel gaat. Beschadigde huidcellen krijgen met andere woorden niet de kans om zich te herstellen voordat ze weer gaan delen. De huidcellen raken aan de binnenkant beschadigd en dit zorgt ervoor dat kinderen die op jonge leeftijd vaak verbranden een grotere kans op huidkanker hebben op latere leeftijd.

Veilig van de zon genieten met kinderen

 • Hou je kinderen zoveel mogelijk in de schaduw en gebruik ook dan steeds zonnebescherming.
   
 • Blijf op het heetst van de dag binnen (tussen 12u en 16u) of zoveel mogelijk uit de zon. De straling is dan immers het sterkst.
   
 • Houd kinderen jonger dan 1 jaar steeds uit de directe zon. Zet de kinderwagen of box in de schaduw, onder een boom of parasol.
   
 • Denk eraan dat kindjes met blond of rood haar extra gevoelig zijn voor de zon!
   
 • Ga je wandelen? Zet dan een parasol op de kinderwagen. Een doek lijkt misschien een makkelijke en snelle oplossing, maar doet de temperatuur in de kinderwagen enorm stijgen.
   
 • Laat  je kinderen niet te lang in hun blootje of zwemkleding lopen. Doe ze droge lichte, katoenen kleding aan. Dat werkt als een extra zonnefilter en voelt aangenaam bij warm weer. Natte kleding laat daarentegen meer UV-straling door.
   
 • Denk ook aan de bescherming van het hoofd en het gezicht. Zet je kinderen een hoedje of petje met een brede rand op en vergeet ook geen zonnebril, want de ogen van een kind zijn extra kwetsbaar.
   
 • Gebruik steeds een zonnecrème met minimaal beschermingsfactor 50 en smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan van kop tot teen in, zodat de zonnebrandcrème kan intrekken. Om de twee uur en na het zwemmen herhaal je dit, ook al is de zonnecrème waterproof.

(Bron: Gezondheidsplein.nl en Kind & Gezin)

Andere artikels In de rubriek Gezondheid

Brooddoos vol lekkers

Leren, spelen, turnen, zwemmen ? om de schooldag door te komen hebben kinderen heel wat energie nodig. Met een goed gevulde brooddoos kunnen ze er ook na de middagpauze weer tegenaan!

Lees meer
water

Kinderen en hitte

Het is warm buiten en daar komt de volgende dagen niet meteen verandering in. Met deze tips zorg je ervoor dat je kinderen voldoende drinken.

Lees meer
Lees ook