Gezondheid

Paarse Echinacea: de geneeskrachtige plant voor immuniteit

amy-lynn-grover-65tGulsXBdg-unsplash

Echinacea is een geneeskrachtige plant van de Asteraceae-familie, die gewaardeerd wordt om haar schoonheid en zoete geur. Het werd voor het eerst gebruikt door de Amerindianen om aandoeningen van de luchtwegen te bestrijden en de immuniteit te stimuleren, en werd rond 1900 populair in Europa. Tegenwoordig maakt echinacea in veel landen deel uit van de farmacopee. Drie van de elf vermelde soorten worden voor medicinale doeleinden gebruikt: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea en Echinacea pallida.

Echinacea is het onderwerp geweest van vele wetenschappelijke studies, vooral in Duitsland waar het zeer populair is geworden. Tegenwoordig worden ze in verschillende vormen gebruikt: infusies, afkooksels, droge extracten, vers sap en moedertincturen (wortels en bovengrondse delen). Van deze laatste vorm wordt gezegd dat hij het meest effectief is, mits hij in de juiste dosering en onder de juiste omstandigheden wordt ingenomen. In dit artikel gaat onze bijzondere belangstelling uit naar Echinacea purpurea (of paarse zonnehoed), de geneeskrachtige plant bij uitstek om het immuunsysteem van het hele gezin te verwennen.

khara-woods-GOXZhoqHqac-unsplash

Echinacea purpurea: oorsprong, eigenschappen, gebruik en contra-indicaties

Oorsprong

Echinacea purpurea, inheems in Noord-Amerika, is de meest gebruikte soort in de fytotherapie. Deze overblijvende plant was een van de eerste natuurlijke antibiotica die tegen bacteriën werd gebruikt. Met de komst van de farmaceutische laboratoria in de jaren vijftig verloor het zijn reputatie. Vandaag is het terug in onze apotheken en studies over de vele deugden ervan blijven ons verbazen. 

Medicinale eigenschappen

Echinacea purpurea staat erom bekend de immuniteit en de ademhalingswegen te stimuleren. Door de productie van witte bloedcellen in het bloed te bevorderen, verhoogt het de weerstand van het lichaam tegen agressie van buitenaf. Als preventiemiddel is het zeer doeltreffend als het in de juiste dosering en bij het begin van de eerste symptomen van de infectie wordt ingenomen, waardoor de duur en het ongemak van de ziekte worden beperkt. 

Gebruikt

Echinacea staat erom bekend de longen te beschermen en is een geducht wapen bij de behandeling van de zwaarste infecties, zoals bronchitis, griep, sinusitis, laryngitis, enz. Het ondersteunt het immuunsysteem, dat door stress of vermoeidheid is verzwakt, door het nieuwe vitale energie te geven. Echinacea is ook doeltreffend bij de behandeling van infecties van de urinewegen. Uitwendig gebruikt, bevordert het de genezing en het herstel van wonden. In geval van constipatie kan echinacea als laxeermiddel worden genomen. Het is ook bijzonder doeltreffend bij de behandeling van aandachtstoornissen en hyperactiviteit. En de lijst is niet volledig... Zoals u kunt zien, is deze plant een echt Zwitsers zakmes!

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik en contra-indicaties

Echinacea is gecontra-indiceerd voor mensen die allergisch zijn voor planten van de Asteraceae-familie (madeliefjesfamilie). Het wordt ook afgeraden voor mensen die lijden aan auto-immuunziekten, kinderen die vatbaar zijn voor oorinfecties, mensen met transplantaten of implantaten, en mensen met diabetes. Het mag ook niet worden gebruikt als u immunosuppressiva of steroïden gebruikt. Hoewel studies elkaar tegenspreken, mag het niet langer dan acht weken worden gebruikt, anders wordt het lichaam er moe van.

WAARSCHUWING:

Bent u geïnteresseerd in het versterken van uw immuniteit met geneeskrachtige planten en bent u geïnteresseerd in de eigenschappen van Echinacea purpurea? Alvorens met een kuur te beginnen, raden wij u aan uw arts of een fytotherapeut om advies te vragen, want ook al is echinacea een bekende en veilige plant, voorzichtigheid is geboden. De informatie in dit artikel vormt geen therapeutische aanbeveling en voedingssupplementen mogen niet worden gebruikt als substituut voor een gezonde en evenwichtige levensstijl.