Gezondheid

Zonnebrand : hoe het kind beschermen en behandelen ?

coupdesoleil

Om bruin te worden, vitamine D op te doen en je welzijn te bevorderen, gaat er niets boven zonnebaden. Maar voor onze kinderen is er geen sprake van dat ze zich zonder bescherming blootstellen aan UV-stralen ! Zonnebrand tijdens de kinderjaren is namelijk een voorbode van huidkanker (melanoom) op volwassen leeftijd. Maar hoe kunnen kinderen tegen het risico van zonnebrand worden beschermd en behandeld ? Spring in't Veld vertelt je alles !

Ga niet naar buiten in fel zonlicht

Tussen zonnesteek, hitteberoerte, uitdroging en agressie van de opperhuid, heeft blootstelling aan de zon niet alleen voordelen voor onze kinderen. Zonnebrand verhoogt het risico op huidkanker op lange termijn. Toch heeft bijna 40% van de kinderen onder de 3 jaar al eens zonnebrand opgelopen.

Om veilig buiten te kunnen spelen, is het van belang bepaalde preventieve maatregelen te nemen, te beginnen met de keuze van de uren waarop men naar buiten gaat. Als u een jong kind hebt, houd hem of haar dan in de koelte wanneer de zon op haar hoogtepunt is, tussen 11.00 en 16.00 uur.

Eenmaal buiten, kies de schaduw en kleed je passend. Geef de voorkeur aan lange, lichtgekleurde kleding, eventueel UV-bestendig, en vergeet uw pet (of hoed) en zonnebril niet.

Breng een zonnecrème aan met een hoge beschermingsfactor

Zonnebrand oplopen is geen prettige ervaring voor jonge kinderen. In plaats van het letsel te behandelen, waarom niet handelen voordat het gebeurt ? Sommige zonnecrèmes zijn bijzonder doeltreffend om zonnebrand te voorkomen.

Zelfs op bewolkte dagen is het belangrijk om de tere huid van jonge kinderen in te smeren met zonnebrandcrème. Maar welke beschermingsfactor moet u kiezen ? Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat er geen crème bestaat die 100% van de zonnestralen kan wegfilteren. Om uw kind te beschermen, kiest u een beschermingsfactor van 50.

Smeer de crème 30 minuten voor elke blootstelling op het hele lichaam van uw kind en vervolgens om de 30 minuten tot 2 uur. Vergeet niet om uw kind na elke zwembeurt opnieuw in te smeren en regelmatig vers water aan te bieden. Maar wees voorzichtig : als uw kind jonger is dan 2 jaar, kunt u blootstelling aan de zon beter vermijden en in de schaduw blijven.

De symptomen van zonnebrand herkennen

Soms zijn beschermende maatregelen niet voldoende en treedt zonnebrand (of zonne-erytheem) op. Het is belangrijk te weten hoe u de symptomen herkent om ze doeltreffend te verlichten. Over het algemeen is er sprake van een plaatselijke brandwond, die gepaard gaat met roodheid en een gevoel van warmte.

De huid trekt, jeukt, doet pijn en in sommige gevallen kunnen blaren ontstaan. Het duurt meestal een paar dagen voordat de zonnebrand vervelt en geleidelijk verdwijnt. Lichte zonnebrand kan thuis worden behandeld met medicijnen of grootmoeders middeltjes (aloë vera, homeopathie).

Maar soms treden ernstiger symptomen op : koorts, koude rillingen, misselijkheid, het verschijnen van bellen, stuiptrekkingen, enz. Deze symptomen moeten door een arts worden behandeld. 

Verleen eerste hulp om de pijn te verlichten

Het eerste wat u moet doen om de pijn van uw baby te verzachten, is hem uit de zon halen. Gedurende enkele dagen, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg vocht krijgt. Om de zonnebrand te verzachten, kun je :

  • leg een koud kompres aan, geef een koel bad ;
  • breng een crème aan zoals Biafine® ;
  • geef een pijnstiller (paracetamol) ;
  • in geval van blaren : niet doorprikken, afdekken met een steriel verband (vraag uw apotheker om advies).

Als er andere symptomen optreden, of als de brandwond te groot is, is een afspraak met een arts noodzakelijk.

 

Voor onze kinderen is langdurige en overmatige blootstelling aan de zon een bron van veel schade. Gelukkig zijn er enkele preventieve maatregelen die hen doeltreffend tegen zonnebrand beschermen. Als uw kind er een oploopt, aarzel dan niet om eerste hulp te verlenen en eventueel uw arts te raadplegen.