Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Drie opruimtips

Gepubliceerd op 23/01/2017 Gepost door FB
Opruimmat

Je kinderen hebben een hele dag braaf en gezellig gespeeld en liggen eindelijk in bed. Tijd voor wat me-time! Helaas lijkt het alsof er een speelgoedbom ontploft is in je woonkamer. Dat wordt dus eerst een half uurtje opruimen voor je in de zetel kan neerploffen om te genieten van je welverdiende rust.

Klinkt dit scenario je maar al te bekend in de oren? Dan komen onze opruimtips wellicht als geroepen. Met deze drie eenvoudige regeltjes vermijd je dat de speelgoedlawine het helemaal overneemt.

1. Las elke dag een vast opruimmoment in

Wanneer je elke dag het speelgoed opruimt, zorg je ervoor dat het nooit de spuigaten uitloopt. Een perfect moment is bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan. Laat je kinderen tijdig beginnen met opruimen en help hen hierbij.

Ook kleine kinderen kunnen zelf hun speelgoed opruimen. Ze weten soms niet goed hoe ze eraan moeten beginnen, maar met jouw instructies en hulp, lukt het vast wel. Toegegeven, het duurt uiteindelijk misschien zelfs langer dan wanneer jij alles zelf doet, maar jong geleerd is oud gedaan!

2. Zorg voor leuke en handige speelgoedopbergers

Er zijn heel wat handige speelgoedopbergers op de markt. Denk maar aan de grote banken met opbergruimte. Al het speelgoed kan hier snel in opgeborgen worden. En er de dag nadien snel weer uitgehaald worden natuurlijk. Bovendien staat zo’n bank ook leuk in je interieur!

Net zo handig zijn de speelgoedmatten, bijvoorbeeld van Play & Go bij Little Thingz of bij Gras Onder Je Voeten, zeker wanneer je kinderen graag met klein speelgoed zoals blokken of LEGO spelen. De mat is een gezellig plekje om op te spelen. Wanneer je kids klaar zijn met spelen, schuif je alles op de mat en trek je aan de touwtjes en hopla, opgeruimd staat netjes. De speelgoedmatten zijn ook erg handig als je ergens naartoe gaat en speelgoed wilt meenemen voor de kinderen.

3. Vermijd te veel speelgoed

Sinterklaas, kerst, verjaardagen… kinderen verzamelen in de loop van de jaren heel wat speelgoed en dan wordt het algauw rommelig. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt die in de woonkamer spelen.

Maak een selectie van speelgoed waarmee je kinderen vaak spelen zoals auto’s, poppen, wat knutsel- en tekenspullen… Dit kan je in de woonkamer bewaren. De rest van het speelgoed kan je netjes in kasten in de slaapkamer zetten. Zorg voor variatie door regelmatig nieuw speelgoed van de slaapkamers naar de woonkamer te verplaatsen. Zo worden je kinderen constant geprikkeld.

Wedden dat je huis er met deze drie tips al een pak minder rommelig bijligt? En slingert er toch eens iets te veel speelgoed rond, laat het dan gewoon los en bedenk dat er veel ergere dingen zijn. Wat maakt het ook uit dat je huis er niet piekfijn bijligt als je kids ondertussen de tijd van hun leven hebben?

 

Andere artikels In de rubriek Onderwijs

dagvandewetenschap

Dag van de Wetenschap

Zondag 26 november is het de jaarlijkse Dag van de Wetenschap. Een feest voor kleine bollebozen!

Lees meer
Autovrije zondag

Week van de Mobiliteit: Autovrije Zondag en Strapdag

Op Autovrije Zondag ontdek je je stad of dorp te voet, met de fiets of op de step!

Lees meer