Cooking
Onderwijs
Gezinsleven

Hoe kunt u uw kinderen veilig laten kennismaken met koken

annie-spratt-c6mdgjKg_hE-unsplash

Koken is een activiteit die sommige mensen als een karwei beschouwen. Voor anderen is het een echt moment van geluk dat u misschien met uw kinderen wilt delen. Koken met jonge kinderen vereist in ieder geval een zekere mate van geduld, maar vooral veiligheid!

Hoe eerder je je kinderen laat wennen aan een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en smaken, hoe minder kieskeurig ze in de toekomst zullen zijn over het eten van hun maaltijden - het is een publiek geheim! Veilig met ze koken wordt dan een meer dan haalbare optie om ze open te stellen voor de smaken om hen heen.


Ben je geen sterrenkok? Geen probleem. Uw kinderen staan nog maar aan het begin van het leren over koken en smaken, een beetje zoals u toen u meer dan tien jaar geleden uw eerste macaroni met kaas probeerde te koken op uw studentenkamer... En als u een ervaren kok bent, weet u al dat koken niet in een paar uur geleerd kan worden en dat de eerste stappen moeilijk kunnen zijn. Daarom besteden we vandaag aandacht aan een van de belangrijkste aspecten van leren koken: veiligheid.


Leg in de eerste plaats, ongeacht de leeftijd van uw kind, vanaf het begin de basis voor het leren en de veiligheid in de keuken: 
 

  • Raak niets aan in de keuken zonder toestemming van de aanwezige volwassene
  • Raak niets warms aan zonder toestemming.
  • Beweeg je niet met keukengerei tenzij een volwassene je helpt.


Deze basisregels voorkomen klassieke huishoudelijke ongelukken, zoals een gemorste pan kokend water, een ingestorte kast of verwondingen van welke aard dan ook. 
Ten tweede, aarzel niet om je instinct te volgen! U kent uw kind beter dan wie ook: zijn behendigheid, zijn gevoel voor het gevaar van bepaalde voorwerpen, zijn notie van de ruimte rondom hem. Aarzel dus niet om de adviezen in dit artikel aan uw eigen ervaring aan te passen.


Laten we overgaan tot de essentiële stappen die u moet volgen om veilig met uw kind te koken:

  • De omgeving: zorg ervoor dat uw keuken geschikt is om door twee personen tegelijk te worden gebruikt; een te kleine keuken verhoogt namelijk het risico op ongelukken wanneer er meerdere personen in zijn (struikelen, tegen een meubelstuk stoten, enz.). Afhankelijk van de grootte van uw kind, moet u ook een opstapje voorzien zodat hij of zij gemakkelijk bij het werkblad kan.
  • Gereedschap: leg uw kind voordat u gaat koken uit welk gereedschap u gaat gebruiken en waarom: het mes om te hakken, de grote pan om pasta in te koken, de kleine pan om saus in te maken, enzovoort. Vertel ze in dit stadium ook welk keukengerei ze wel en niet mogen gebruiken. Afhankelijk van leeftijd en handigheid kunnen sommige gereedschappen alleen worden gebruikt ( garde, spatel bij koud eten ), andere samen ( elektrische garde, knoflookpers ) terwijl andere uiteraard verboden moeten worden: mes, mixer, enz.
  • Voedsel: Volg precies hetzelfde principe met het voedsel: leg uit welke u gebruikt, in welke volgorde en waarom (aromatische kruiden worden bijvoorbeeld toegevoegd om smaak te geven). Deze stap is van essentieel belang omdat het kind dan het voedsel zo snel mogelijk kan herkennen, zodat het precies weet wat het eet.
  • Smaken: aarzel niet om uw kind van elk voedsel te laten proeven! Zo kan hij smaken en beelden met elkaar in verband brengen en dit leerproces in het dagelijks leven hergebruiken. Houdt hij niet van de smaak van een voedsel? Speel een beetje vals: vertel ze dat ze het al gegeten hebben in een van hun favoriete gerechten! Het is een vrome leugen, maar een kind weigert vaak een voedingsmiddel vanwege het uiterlijk en niet vanwege de smaak. Maar als na een paar pogingen de smaak niet door uw kind wordt overgenomen, dring dan niet aan: het komt waarschijnlijk later wel.
  • De fasen van het recept: Leg uw kind tot slot elke fase van het recept dat u in de keuken volgt uit, zowel tijdens het koken als voordat u de keuken induikt! Aangezien uw kind een idee heeft van wat u samen gaat doen, vermindert het risico dat hij of zij een fout maakt en is er dus meer veiligheid bij de uitvoering van het recept.


Nu u de belangrijkste stappen kent om veilig met uw kinderen te leren koken, hoeft u alleen nog maar met hen de keuken in te gaan! Maar vergeet niet een oogje in het zeil te houden terwijl ze samen met u koken om ongelukken te voorkomen: het recept duurt misschien iets langer, maar het zal een extra smaak van delen hebben die niet te overtreffen is! Dus ga koken!