Hoe u uw nieuwe partner aan uw kinderen voorstelt, kan een vraag zijn die in sommige gezinnen opduikt. Hier zijn een paar tips die u kunnen helpen bij uw aanpak. Misschien bent u bang, misschien hebt u duizend-en-één vragen; wij zullen proberen ze te beantwoorden en u de weg te wijzen!
Ongeacht de leeftijd van uw kinderen is de kennismaking met een nieuwe persoon die deel gaat uitmaken van hun intieme leven, hun gezinsleven, een grote stap, en vaak ook een grote omwenteling. Dus hoe kom je soepel door deze fase heen en zorg je ervoor dat je nieuwe liefde zijn plaats vindt in je gezin? Uw partner vervangt in zekere zin de ouder die niet langer onder uw dak woont, en dit kan zeer verwarrend en destabiliserend zijn!
De kwestie moet voorzichtig worden aangepakt, hetzij individueel, hetzij met alle kinderen rond de tafel. In ieder geval is het beter uw kinderen niet met informatie te bestoken door uw partner zomaar uit het niets voor te stellen, zonder van tevoren over hem/haar te praten. Hou het eenvoudig: leg uw kind gewoon uit dat u weer verliefd bent geworden, vertel hoe belangrijk deze persoon voor u is en hoe gelukkig u zou zijn als u elkaar zou ontmoeten.
Natuurlijk kan uw kind in het begin terughoudend zijn: het is normaal, zijn of haar wereld werd al eens op zijn kop gezet toen zijn of haar ouders scheidden en u leert hem of haar dat deze wereld opnieuw zal veranderen, met de komst van iemand die hij of zij niet kent! Geef hem tijd om het nieuws te verwerken, afhankelijk van zijn karakter en zijn reactie. Kom van tijd tot tijd op hem terug met het onderwerp of praat gewoon over je nieuwe partner: door bijvoorbeeld een anekdote te vertellen of iets wat hij je verteld heeft. Zonder hem/haar zelfs maar te ontmoeten, zal uw kind hem/haar al leren kennen!
Als uw kind totaal afwijzend staat tegenover het idee dat u iemand in uw intieme leven toelaat, dan is het aan u om een keuze te maken: als u een echte verbintenis met deze persoon wilt zonder uw gezin achter te laten, dan zult u veel geduld moeten hebben. Je hoeft deze nieuwe liefde niet per se op te geven, maar misschien moet je de ontmoeting met je kinderen een tijdje uitstellen. Met geduld en veel liefde, kan het beter gaan. Dus geef je kind de tijd die het nodig heeft om de situatie te accepteren.
Tenslotte, als uw kind het nieuws op een min of meer positieve manier aanvaardt, moet u rekening houden met de omstandigheden van de ontmoeting tussen hem/haar en uw partner. Vermijd bij voorkeur de aanwezigheid van buitenstaanders op deze bijeenkomst. Door alleen tussen u te zijn: uw kind, u en uw partner, geeft u uw kind de kans om vragen te stellen, zich te uiten en zich vrij en veilig te voelen.
Overweeg deze bijeenkomst thuis te houden als u zich daar op uw gemak voelt; uw kind is dan in een veilige omgeving waar hij of zij zich op zijn gemak voelt. Laat ze zichzelf uiten, laat ze zeggen wat ze denken als ze dat nodig vinden. U kunt ook een goede maaltijd of een gezelschapsspel plannen om samen te delen: een gezellige sfeer voor deze bijeenkomst zal helpen om de sfeer te ontspannen (en zal ook uw partner ontspannen, die waarschijnlijk net zo gestrest is als u! Hij of zij komt immers in een wereld die niet de zijne is! )
Tot slot willen wij alleen maar zeggen dat u het voorzichtig moet aanpakken: verlies niet uit het oog dat uw kinderen, vanwege hun leeftijd, niet denken zoals u en de dingen niet op dezelfde manier aanvoelen. Geef ze tijd, geef ze veel liefde. Geef je partner de tijd om zijn kleine wereld te integreren. Laat tijd en liefde het werk doen: u zult zien dat dit magische ingrediënten zijn!