Feest
Familie uitjes

Geen carnaval ? Geen probleem, we leven het anders !

Carnaval1

Ook dit jaar lijkt het weer ingewikkeld om het carnaval te beleven zoals het hoort... Maar geen nood : wij hebben besloten om u enkele ideeën te geven om het anders te vieren ! Veel plezier met carnaval op een andere manier !

Bezoek aan het Museum van het Carnaval en het Masker in Binche

Wat is een betere manier om de geschiedenis van het Belgische carnaval te leren kennen dan DE stad van het carnaval te bezoeken ? Het Carnaval van Binche, sinds 2003 erkend als immaterieel erfgoed door de UNESCO, komt ook tot leven in een museum dat eraan is gewijd, samen met vele andere folklores !

Kom en ontdek de geschiedenis van de folklore van onze streken, hun klederdracht, hun legenden, maar ook hun verschillen. Een bezoek aan het carnavals- en maskermuseum is ook een gelegenheid om folklore uit de hele wereld te ontdekken, evenals periodieke tentoonstellingen.

Wil je een kijkje nemen ?

Tot ziens in Binche, Saint-Moustier straat, 10 
Weekdagen van 9u30 tot 17u en weekends van 10u30 tot 17u 
Zoals alle musea, gesloten op maandag !

Tarifs
Gratis voor kinderen tot 6 jaar 
3.50 € voor 6-12 jaar
7 € voor ouder dan 12 jaar / 8 € per volwassene

Meer info  : https://www.museebinche.be/

 

Bezoek aan de tentoonstelling « Een blik op het masker in de Grote Carnaval Fabriek »

Geen Grote Optocht in Charleroi dit jaar... Maar geen nood, het Cultureel Centrum L'Eden (een van de belangrijkste organisatoren van het Carnaval van het Zwarte Land) biedt u een tentoonstelling aan in combinatie met zijn traditionele Carnaval Factory !

Normaal gesproken ontvangt deze Grande Fabrique het publiek voor het maken van kostuums, versieringen en praalwagens voor het carnaval... Maar in deze tijden van pandemie, moest het zichzelf opnieuw uitvinden!

Net als vorig jaar biedt Eden tot 27 februari een tentoonstelling aan die u meeneemt op een ontdekkingsreis naar de folklore, en meer bepaald naar het masker en zijn verschillende betekenissen en interpretaties. Aan het einde van uw bezoek wordt u uitgenodigd om naar de Grote Carnaval Fabriek te gaan waar u uw eigen masker kunt ontwerpen maar ook getuige kunt zijn van het ontwerp van de drie kraaien waar zwarte ideeën zullen branden !

CettDeze recente traditie bestaat in de creatie van een reusachtige kraai (dit jaar zullen het er bij wijze van uitzondering drie zijn) die in zijn buik alle sinds het begin van het jaar verzamelde zwarte ideeën (geschreven op papier of online) vasthoudt en die op Vastenavond zal verbranden.

De tentoonstelling en de Grande Fabrique zijn geheel gratis en er is geen CST voor nodig.

Geïnteresseerd ? ? Kom naar Boulevard Jacques Bertrand, 3 in Charleroi !

Meer info en als je nu al je duistere gedachten wilt opschrijven : https://www.eden-charleroi.be/

 

Om naar te kijken: op weg naar Rio de Janeiro met Blu

Tot slot, als u liever vanuit de warmte van thuis van de carnavalssfeer van het seizoen geniet, kunnen wij u alleen maar de film Rio aanbevelen !

Rio, een klassieke Amerikaanse tekenfilm, vertelt het verhaal van een papegaai genaamd Blu. Maar het is niet zomaar een papegaai! Hij heeft nooit leren vliegen en bovenal is hij de laatste mannelijke vertegenwoordiger van zijn soort: de blauwe ara.

Blu wordt dan naar de stad Rio de Janeiro gebracht om Perla te ontmoeten, de laatste vrouwelijke vertegenwoordiger van de blauwe ara's, met wie hij normaal de soort zou moeten bestendigen.

Maar natuurlijk zullen er veel obstakels in hun weg staan! We laten je ze ontdekken in deze animatiefilm voor het hele gezin, vibrerend op het ritme van het carnaval van Rio, een van de beroemdste ter wereld !

Trailer van de film  : https://youtu.be/51o_vzq-nwc

 

En aarzel natuurlijk niet om onze eerdere artikelen te raadplegen, waarin u ideeën vindt voor knutselen en andere activiteiten om thuis te doen !

Ik wens je een goed carnaval !