Verjaardag
Feest
Gezinsleven

Pyjamafeestje: hoe organiseer je het?

pexels-kampus-production-8790284

Een van de eerste sociale evenementen waarmee uw kinderen te maken kunnen krijgen, is natuurlijk het beroemde logeerpartijtje! Hier zijn een paar benodigdheden om er een geslaagde avond van te maken, gevuld met spelletjes, verhalen, gezelligheid en gelach. 

Eerst en vooral is het belangrijk te weten hoeveel kinderen u onder uw dak kunt ontvangen: dit is de eerste stap om samen met uw kind een gastenlijst op te stellen. Zodra deze lijst is opgesteld, is het tijd om de uitnodigingen te versturen! En wees creatief voor deze uitnodigingen: een gepersonaliseerde kaart met als thema "sterrenhemel" of "camping"; de enige limiet is uw fantasie en die van uw kind! Vraag uw kind of hij of zij de uitnodigingen liever uitdeelt aan zijn of haar vriendjes of dat hij of zij ze net zo graag per post ontvangt.

De basis van het logeerpartijtje is nu gelegd: vraag uw kind welk thema hij of zij voor het logeerpartijtje zou willen. U kunt dit thema vervolgens toepassen op de versieringen, het formaat van de uitnodigingen en waarom niet het eten! Voor het kampeerthema zou je bijvoorbeeld een mooie grote tent met lakens in de woonkamer kunnen ontwerpen en marshmallows en snoepspiesjes aan de gasten kunnen aanbieden! En als u van plan bent om voor al deze mensen te koken, kies dan voor sandwiches: gemakkelijk te bereiden en geschikt voor alle smaken.  

Een ander niet te verwaarlozen punt is het contact met de ouders van de gasten van uw kind: noteer zorgvuldig hun namen en telefoonnummers, zodat u hen op de hoogte kunt brengen van eventuele problemen. Dit contact is ook een gelegenheid om de mensen te leren kennen die de vrienden van uw kind hebben opgevoed en opgeleid, en die vaak hun eerste sociale band zijn na uw gezin.

Zodra het thema is bepaald, de uitnodigingen zijn verstuurd en de komst van de gasten van uw kind is geregeld met hun respectieve ouders, kunt u overgaan tot de voorbereiding van het logeerfeest op de dag zelf. Het hoeft niet spectaculair te zijn om effectief te zijn: het belangrijkste is de activiteiten die uw kind met zijn of haar vriendjes zal delen.

Naast de maaltijd die uw kind uiteindelijk met zijn vriendjes zal delen (denk eraan, wanneer u contact opneemt met de ouders, om te vragen naar de eventuele allergieën van hun kinderen), zult u bij deze activiteiten spelletjes en momenten van uitwisseling moeten bedenken! En ook hier is de enige limiet uw verbeelding... We kunnen gaan van de favoriete gezelschapsspelletjes van uw kind tot nieuwe spelletjes om uit te proberen; er is geen gebrek aan keuze! U kunt ook verhalen bedenken om aan elkaar te vertellen: u kunt de rol van verhalenverteller spelen, of uw kind en zijn vriendjes verhalen met elkaar laten uitwisselen.

Dan is het tijd om naar bed te gaan: denk eraan om de activiteiten voorzichtig af te bouwen, bijvoorbeeld met een verhaaltje of een rustig spelletje. Organiseer het laatste bezoek aan de badkamer wanneer de kinderen gekalmeerd zijn en hun gedachten zijn losgemaakt van hun spelletjes en verhalen.

Help tenslotte al deze kleine mensjes om zich rustig in hun slaapzak of bedje te nestelen en in slaap te vallen: de woonkamer is een puinhoop, de badkamer heeft een ongewone hoeveelheid aardbeientandpasta gezien, maar uw kind en zijn of haar vriendjes vallen in slaap met herinneringen in hun hoofd...