Onderwijs

De creativiteit en verbeelding van kinderen stimuleren

créativité

Een denkbeeldig vriendje hebben, in de tandenfee geloven, in de huid van een superheld kruipen, ... Creativiteit en verbeelding zijn kinderen met de paplepel ingegoten en hun nieuwsgierigheid kent geen grenzen ! Maar in het digitale tijdperk is het moeilijk om die verbeelding levend te houden. Toch is verbeelding essentieel in het dagelijks leven, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Het stelt ons onder meer in staat ingenieuze oplossingen voor problemen te vinden, uit te vinden en te innoveren. Zonder dat, zou alles repetitief zijn. Als ouders is het een prachtig geschenk om de creativiteit van onze kleine dagelijks aan te moedigen. Maar hoe gaan we dat doen ? In dit nieuwe artikel delen wij enkele tips met u.

Maak van elke gelegenheid gebruik om de creativiteit van uw kind te stimuleren

Van jongs af aan observeren, testen en experimenteren kinderen door te spelen en te eten.
De maaltijden zijn daarom uitstekende gelegenheden om hun zintuigen (gezicht, smaak, reuk, tastzin) te prikkelen door regelmatig te variëren met voedingsmiddelen, smaken (zoet, zuur, scherp, wrang, enz.), texturen en kleuren. Als uw baby oud genoeg is om te koken, stel dan voor dat hij een basisrecept maakt (koekjes bijvoorbeeld) waarin hij ingrediënten kan vervangen (walnoten of amandelen ter vervanging van hazelnoten, witte chocolade in plaats van pure chocolade, sultanarozijnen, enz.) Laat ze smaakcombinaties bedenken en hun eigen mening vormen.

Als u gaat wandelen, moedig uw kind dan aan om de gebouwen te observeren, de voorbijgangers op straat, de wisseling van de seizoenen, de geluiden buiten, enz. Een wandeling in het bos ? Maak van de gelegenheid gebruik om een Japanse tuin te maken met alles wat je op de grond vindt. Alle prikkels zijn goed om te nemen om je verbeelding te laten werken !

Laat ruimte voor verveling om creativiteit te ontwikkelen

Wist je dat verbeelding vooral ontstaat in een moment van frustratie ? Wanneer uw kind niets heeft om zich mee bezig te houden of niet weet hoe hij zijn behoeften snel kan bevredigen, zal hij een andere manier vinden om dat te doen. Het is dus vaak in deze momenten van verveling dat hij zijn verbeelding zal gebruiken om alternatieven te vinden. Als je ze zich een tijdje laat vervelen, zul je verbaasd zijn hoe snel ze terug kunnen veren en hun eigen spelletjes kunnen maken. Welk kind is er geen ridder geworden door van een stuk hout een zwaard te maken en van een vuilnisbakdeksel een schild ? Ruimte maken voor verveling betekent ruimte laten voor inventiviteit.

Verhalen : geweldige hulpmiddelen om de verbeelding te stimuleren

Het vertellen van een verhaal aan je kind kan verschillende vormen aannemen en aangepast worden aan alle leeftijden. Als kind zal hij of zij in het verhaal opgaan en zijn of haar verbeelding gebruiken om een wereld te scheppen. U kunt hen uitnodigen hun verbeelding verder te stimuleren door hen bijvoorbeeld te vragen een bepaald personage fysiek te beschrijven, stemmen of houdingen na te bootsen, de omgeving te beschrijven waarin de held zich beweegt, .... Een heel leuke oefening om met een ouder kind te doen is hem het begin van een verhaal te vertellen en hem te vragen de rest te improviseren. Hetzij mondeling, hetzij schriftelijk als zij dat prettiger vinden. Is uw kind het leuke type ? Perfect !  Het idee om de rest van het verhaal te ensceneren in de vorm van een toneelstukje in de huiskamer moet hem wel aanspreken !

Varieer de activiteiten

Ongeacht de leeftijd van uw baby, is het belangrijk om zijn activiteiten te variëren om zijn verbeelding te ontwikkelen. Om alle zintuigen te stimuleren, moet u het speelgoed in de box regelmatig veranderen, zodat hij steeds nieuwe geluiden, andere kleuren, andere vormen, nieuwe materialen, enz. ontdekt. Als hij ouder is, is het belangrijk zijn interesses af te wisselen om zijn nieuwsgierigheid te wekken. Profiteer van een regenachtige dag om uw kind mee te nemen naar een museum, bibliotheek of tentoonstelling. Het organiseren van een recycling workshop is ook een uitstekende manier om zijn verbeelding aan het werk te zetten. Creëren met wat je alleen maar in huis hebt, kan een zeer lonende bron van frustratie worden. Inderdaad, onder druk, zal Little Mustard opnieuw moeten improviseren en alternatieven vinden. En zoals Einstein zei, "Verbeelding is belangrijker dan kennis" !