Onderwijs
Gezondheid
Gezinsleven

Schermtijd per leeftijd: wat zijn de aanbevelingen?

Schermtijd per leeftijd: wat zijn de aanbevelingen?

Tegenwoordig worden veel kinderen van jongs af aan overmatig blootgesteld aan schermen. Helaas is deze overmatige blootstelling bijzonder schadelijk voor hun ontwikkeling. De gevolgen zijn alarmerend: problemen met concentratie, memorisatie of gedrag, veranderde slaap of verlies van aandacht. Om onze kinderen te beschermen moet het gebruik van schermen worden gereguleerd. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen op het gebied van schermtijd voor kinderen van verschillende leeftijden.

Geen schermtijd voor kinderen onder de 3 jaar

Met de opkomst van internet en smartphones zijn schermen alomtegenwoordig geworden. Tegenwoordig nemen ze een belangrijke plaats in binnen gezinnen.

Maar voor jonge kinderen zijn ze verre van ongevaarlijk. Zij hebben een negatieve invloed op hun psychomotorische ontwikkeling en veroorzaken allerlei problemen (angst, taalachterstand, isolement, enz.). Om kinderen te beschermen is het essentieel zich hiervan bewust te zijn en het advies van deskundigen op te volgen.

Volgens de Hoge Raad voor de Volksgezondheid mogen kinderen onder de 3 jaar er helemaal niet aan worden blootgesteld. Ze mogen ze 5 minuten per dag gebruiken, maar niet meer.

Let op: Het is belangrijk om peuters niet op internet te laten surfen. Door hun jongere gebruik te laten maken van YouTube, lopen ouders het risico hem of haar bloot te stellen aan allerlei ongewenste inhoud.

3-9 jaar: schermen ja, maar beperkt en gereglementeerd gebruik

Tussen 3 en 9 jaar is schermgebruik mogelijk, maar tot op zekere hoogte. Allereerst moeten ouders de schermtijd meten en beperken, moeten ouders de hoeveelheid tijd die zij elke dag aan schermen besteden, meten en beperken.

Volgens de nationale autoriteiten mogen kinderen van 3 tot 5 jaar ze maximaal 30 minuten per dag gebruiken. Tussen 6 en 9 jaar mogen ze niet meer dan 1 uur per dag doorbrengen. Maar let op: het wordt aanbevolen uw kind niet alleen te laten internetten voordat het 9 jaar oud is.

Om de schermtijd van hun kind te beperken, moeten ouders niet aarzelen hen verschillende activiteiten aan te bieden. Zij moeten ook het goede voorbeeld geven en de tijd nemen om met hen te praten en hen op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Voor het behoud van de slaap van kinderen zijn er drie andere belangrijke regels

  • Plaats geen schermen in de kamer van uw kind;
  • Zet de apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit;
  • zet geen schermen aan tijdens de maaltijd.

Dit is niet altijd vanzelfsprekend voor ouders, maar de gezondheid van kinderen hangt ervan af.

Kinderen ouder dan 10: ouderlijk toezicht en beperking van de schermtijd

Voor kinderen ouder dan 10 jaar kunnen de regels inzake schermgebruik worden versoepeld. Maar er is geen sprake van overboord gaan. Met cyberpesten, gewelddadige of pornografische inhoud en nepnieuws kunnen sociale netwerken gevaarlijk zijn voor jonge tieners.

Om uw kinderen te beschermen, moet u ouderlijk toezicht installeren en gebruiksregels vastleggen. Helaas raken te veel kinderen en tieners verslaafd aan schermen. Aarzel niet om de wifi 's nachts uit te schakelen en gebruikstijden in te stellen.

Communiceer tenslotte met uw kind en maak het bewust van de gevaren van internet. Door voldoende met hen te praten, kunt u hen bewust maken van hun verantwoordelijkheden en hen helpen uw aanpak te begrijpen. Het gaat er niet om hen te "controleren", maar om hen te beschermen en hen een waardevolle media-educatie aan te bieden.

Merk ten slotte op dat overmatig gebruik van schermen door jongeren een volksgezondheidsprobleem is. Regels stellen betekent ook uw kind aanmoedigen om actief te zijn en een zittende levensstijl en overgewicht te vermijden.

In de loop der jaren brengen kinderen en tieners steeds meer tijd door op schermen. Deze overmatige blootstelling is een reëel gevaar voor hun ontwikkeling en hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als ouders moeten we ervoor zorgen dat we de aanbevelingen van specialisten opvolgen. Het installeren van ouderlijk toezicht, het beperken van de gebruikstijd en toezicht zijn allemaal noodzakelijk.