Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Zelf speculaas bakken

Gepubliceerd op 2/12/2016 Gepost door FB
Speculaas

Wat rijmt er op Sinterklaas? Speculaas! Wist je dat je de favoriete koekjes van de Sint ook makkelijk zelf kan maken? Zet je koksmust op en bind je schort voor want we gaan bakken! 

Toegegeven, je zal nadien een beetje werk hebben om je keuken weer spik en span te krijgen, maar niets zo leuk als bakken met kinderen. Het deeg kneden, de koekjes uitsteken met de mooiste vormpjes, de koekjes in de oven zien garen en vervolgens versieren. Het belooft een heerlijke namiddag te worden! En dan moet het beste nog komen: proeven natuurlijk! 

Speculaaskoekjes bakken is een perfecte activiteit voor het weekend. Het deeg moet immers één nacht rusten in de koelkast. Zo kan je op zaterdagnamiddag alvast het deeg klaarmaken om dan zondag verder te gaan met bakken ... en smullen!

Komt het water je al in de mond? Dan gaan we eraan beginnen! 

De ingrediënten in dit recept zijn goed voor ongeveer 25 speculaaskoekjes:

  • 1 ei
  • 400 gr bruine suiker
  • 175 gr boter
  • 675 gr zelfrijzende bloem
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel speculaaskruid
  • 125 ml water

Voor de afwerking:

  • 1 eigeel
  • 50 gram amandelschaafsel
  • suikerglazuur

Tijd om aan de slag te gaan. Voor de bereiding volg je deze stapjes: 

  • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig en meng ze samen in een keukenrobot met de menghaak. Vervolgens kneed je het deeg met de handen tot je een homogene, soepele massa verkrijgt. Daarmee vorm je een bal en die wikkel je in plastic folie. Laat de deegbal een nacht rusten in de koelkast.
  • De dag erna begint deel twee. Bestrooi een snijplank of je werkblad met bloem (zodat het deeg niet blijft plakken) en rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm.
  • Nu kan je met vormpjes koekjes uit het deeg steken. Die leg je vervolgens op een bakplaat bekleed met een silicone matje of bakpapier. Wil je de koekjes versieren met amandelen? Dan bestrijk je ze met het losgeklopte eigeel en strooi je er naar smaak wat amandelschilfers over. 
  • Bak de koekjes gedurende 10 tot 12 minuten in een oven van 180°C. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Wil je de koekjes versieren met suikerglazuur? Dan kan je aan de slag zodra de koekjes koud zijn. 

Wij wensen jullie veel bak- en vooral ook smulplezier! 

Bron: VTM.be






Andere artikels In de rubriek Cooking

groentjes

Mmmmm, groentjes!

De meeste kinderen eten niet graag groenten. Met deze tips zorg je ervoor dat je koters elke dag vlot hun portie vezels en vitamientjes naar binnen spelen.

Lees meer
Cocktails voor kids

Drie verfrissende aperitiefdrankjes voor kinderen

Klinken op de zomer? Dat doen we met z'n allen. Met deze drie kindvriendelijke aperitiefdrankjes proosten je kids vrolijk mee!

Lees meer
Lees ook