Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Nacht van de Duisternis

Gepubliceerd op 10/10/2017 Gepost door FB
nacht duisternis

Zaterdag 14 oktober is het weer Nacht van de Duisternis. Tijdens die nacht doven verschillende steden en gemeenten de verlichting voor een avond. Zo kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. De initiatiefnemers van dit jaarlijkse gebeuren zijn Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder (VVS). Samen willen ze op deze manier de impact van luchtvervuiling in de kijker zetten. 

Het probleem

Dat er te veel en verkeerd verlicht wordt in ons landje, is duidelijk. Contante verlichting op gebouwen of op ruimtes waar niemand komt, verlichting richting de hemel enz... Het gevolg is niet alleen onnodige energieverspilling maar ook excessieve nachtelijke verlichting. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen, maar ook het bioritme van planten en dieren wordt hierdoor verstoord.

Nachtverlichting hangt nauw samen met de graad van verstedelijking. België is een van de meest verstedelijkte landen ter wereld dus een initiatief dat dit probleem aanpakt, is meer dan welkom! 

Wat valt er te beleven

In de eerste plaats kan je thuis de lichten doven en het gezellig maken met je familie, vrienden en buren. Maak gebruik van kaarslicht voor een gezellige avond of maak een kampvuurtje in de tuin waar je marshmallows op kan maken, rond kan zitten en zingen of gewoon genieten van de warmte. 

Maar je kan er ook samen op uit trekken. Stippel een leuke route uit in de buurt en ga op stap met fakkels. Je zal zien dat de wereld in het donker heel wat verrassingen in petto heeft. Kijk eens naar de hemel, misschien herken je wel een paar sterrenbeelden? Of wie weet kan je vleermuizen, nachtvlinders of uilen spotten! 

Of wat dacht je van één van de vele activiteiten door de deelnemende steden en gemeenten georganiseerd worden? In Hove opent Sterrenwacht Urania de deuren voor het nachtelijke publiek. In Putte kan je dan weer meestappen tijdens een sfeervolle vertelwandeling in het duister. Opwarmen, uitrusten en napraten doe je bij een lekkere kom dampende herfstsoep. En in Evergem kan je lampionnen knutselen om vervolgens met je eigen lampion op wandel te gaan in het donker. 

Meer weten over de Nacht van de Duisternis? Neem dan een kijkje op de website. Je vindt er ook een overzicht van alle activiteiten per provincie.

 

Andere artikels In de rubriek Gezinsleven

Opruimen

Opruimen is kinderspel

Blokken hier, poppen daar. Is jouw huis na een middagje spelen ook een slagveld? Hoog tijd om je kinderen te leren opruimen.

Lees meer
happyfamily

Goede gezinsvoornemens voor 2018

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. En waarom zou je die dit jaar niet met het hele gezin maken?

Lees meer
Lees ook