Gezinsleven

Gescheiden ouders in spe: hoe vertel je het je kinderen?

Futurs parents divorcés

Een kind vertellen dat zijn of haar ouders gaan scheiden is een van de moeilijkste gesprekken die je kunt voeren. Het is echter onvermijdelijk en belangrijk dat zij de situatie begrijpen. Als ze het nieuws vroeg te horen krijgen, kunnen ze zich beter voorbereiden op de veranderingen in hun leven. Vraagt u zich af hoe u dit voorzichtig kunt doen? Hier zijn 5 waardevolle tips om je kleintje te vertellen dat hij of zij binnenkort gescheiden ouders heeft.

Kies de juiste tijd en plaats

Je kind vertellen dat je gaat scheiden van moeder of vader is geen prettige ervaring. Het is een delicate discussie, die ongetwijfeld erg verontrustend en pijnlijk voor hem zal zijn. Om uw kind te beschermen, moet u ervoor zorgen dat u onder de best mogelijke omstandigheden met hem praat.

Ideaal is dat het geen haast heeft of moe is. Ga op een rustige plaats zitten en neem de nodige tijd. U kunt het beste onder vier ogen met uw kind praten en de dingen rustig en duidelijk zeggen.

Gebruik eenvoudige, aan de leeftijd aangepaste taal

Staat u op het punt het gevoelige onderwerp van ouderlijke scheiding aan te snijden? Wees voorzichtig: weeg uw woorden zorgvuldig af. Gebruik eenvoudige, aan de leeftijd aangepaste taal. Kleuters kunnen moeite hebben om het begrip echtscheiding te begrijpen.

Als uw kind nog jong is, gebruik dan eenvoudige, directe zinnen. Leg uit dat u en uw partner nu apart gaan wonen en niet langer getrouwd zullen zijn.

Stel uw kind gerust en bied zo nodig hulp aan

Voor uw kind is het nieuws van de scheiding van zijn of haar ouders waarschijnlijk een grote schok. Het is absoluut noodzakelijk dat u hen geruststelt en hun angsten wegneemt. Leg uit dat uw scheiding niets verandert aan de liefde die u en uw partner voor uw kind hebben. Vertel hem/haar ook dat hij/zij niet verantwoordelijk is voor de situatie en dat jullie van hem/haar zullen blijven houden en voor hem/haar zullen blijven zorgen.

Heb je het gevoel dat hij/zij moeite heeft om het nieuws te accepteren of zijn/haar gevoelens te uiten? Aarzel dan niet om hem/haar voor te stellen een externe persoon in vertrouwen te nemen. Hij of zij kan rekenen op een schooldecaan of een psycholoog om hem of haar door deze moeilijke periode heen te helpen. Heb aandacht voor zijn behoeften!

Luister en beantwoord de vragen van uw kind

Welke vragen uw kind u ook stelt, zorg ervoor dat u luistert en eerlijk antwoordt. Het is volkomen normaal dat ze zich afvragen wat er nu gaat gebeuren en hoe hun leven zal veranderen.

Probeer al hun vragen eenvoudig en duidelijk te beantwoorden. Maar vooral: wees niet paniekerig. Focus zoveel mogelijk op de positieve aspecten van deze nieuwe situatie.

Vermijd kritiek op uw partner

Om uw kind niet van streek te maken, is het essentieel dat u uw kind zo min mogelijk blootstelt aan huwelijksspanningen. Wanneer u met hem/haar praat over uw scheiding, onthoud u dan van kritiek op uw echtgenoot.

Blijf neutraal en geef niemand de schuld. Uw kind mag geen partij kiezen voor een van beide ouders. Dit kan een belangrijk en blijvend effect op hem/haar hebben. Denk eerst aan zijn welzijn!

Elk kind reageert anders op het nieuws van de scheiding van zijn ouders. Sommige kinderen zijn verdrietig of boos, terwijl anderen zich opgelucht voelen. Als aanstaande gescheiden ouders moet je beschikbaar blijven voor je kind. Laat hen zien dat je van hen houdt en blijf hen steunen tijdens het scheidingsproces.