Familie uitjes

Slim Op Stap : het Vlaams Parlement

A12A0241

Binnenkort is het alweer paasvakantie. Voor wie nog op zoek is naar een leuk idee voor een origineel dagje uit met haar of zijn kroost, hebben we een verrassende tip in petto. Wat dacht je van een bezoek aan onze hoofdstad met een rondleiding in het Vlaams Parlement ? Dat organiseert van 11 tot 16 april zijn traditionele Familiedagen : een uitstekende gelegenheid om je kinderen via een spannende zoektocht in te wijden in de geschiedenis van onze politiek. Perfect voor minidemocraten in spe !

Voor een onvergetelijke vrije dag kun je natuurlijk naar een pretpark of een speeltuin, naar zee of naar de Ardennen. Maar wat dacht je van een bezoek aan het Vlaams Parlement in onze nationale hoofdstad ? Dat heeft alle troeven in huis voor een boeiend, ludiek en zelfs avontuurlijk uitje voor het hele gezin.

Quiz me Quick

Het Vlaams Parlement is het hele jaar door voor bezoekers toegankelijk, maar tijdens de tweede week van de paasvakantie doet het er nog een schep bovenop voor de organisatie van zijn Familiedagen. Dan kunnen gezinnen er terecht voor een avontuurlijke interactieve quiz waarin ze meer te weten komen over de gebouwen, de werking van onze democratie en nog veel meer. Deelnemen is simpel : het enige wat je nodig hebt, is je smartphone voor het scannen van de QR-codes die verspreid zijn doorheen de gebouwen. 

Ook op het menu : een exclusieve rondleiding in de fascinerende ondergrondse archiefbunkers én de ontdekking van de rijkelijke kunstcollectie die de gebouwen siert. In de gangen en vergaderzalen hangen immers prachtige werken van Vlaamse hedendaagse artiesten die de politici, medewerkers en bezoekers met hun creaties een spiegel voorhouden. De collectie telt zo’n 300 werken van grote namen als Tuymans, Panamarenko en Raveel. 

Neem zeker ook de tijd voor een bezoek aan het Bezoekerscentrum van het Parlement, waar je samen met je kids in de interactieve en geanimeerde expo kunt ervaren hoe de democratie werkt. Er is zelfs een heus halfrond om te stemmen. 

Na je bezoek krijg je bij wijze van souvenir bovendien een superleuke strip mee naar huis. Waar wacht je nog op ?

Goed om te weten

Het Vlaams Parlement is gelegen in hartje Brussel en is dan ook bijzonder makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. 
Het ligt op wandelafstand van het Centraal Station.

  • Voor je komt, hoef je niet te reserveren : je kunt gewoon binnenspringen tussen 10 en 17u. Als je een bezoek wilt brengen aan de bunker, moet je wel een tijdslot boeken.
  • Houd er rekening mee dat er aan de ingang een veiligheidscontrole plaatsvindt en je geen grote tassen of rugzakken mee naar binnen mag nemen. Pak dus geen overbodige spullen mee.
  • Combineer je ontdekkingstocht doorheen het Vlaams Parlement met een bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen, het Stripmuseum of de expo ‘Inner Travels’ met werk van Rinus Vandevelde in Bozar ; die liggen allemaal in de onmiddellijke omgeving.
  • Een hongertje ? Eet een hapje in de Eetba(a)r of, beter nog, ga picknicken in het Warandepark. Ambiance verzekerd !

Meer weten? Neem een kijkje op de website