Behuizing

Sinterklaas: 3 makkelijke doe-het-zelf projecten

visual-stories-micheile-5PDMwMmY0R8-unsplash

Sinterklaas komt er snel aan! En het is tijd om te gaan knutselen met je kind! In dit artikel stellen we 3 gemakkelijk te maken Sinterklaas-knutsels voor die zowel kinderen als volwassenen leuk zullen vinden. Pak je tubes lijm, gekleurd papier en stiften... Laten we gaan!

 

Wortelkegel voor het neerzetten van snoepjes

Wat zou Sinterklaas zijn zonder zijn ezeltje om de cadeautjes voor brave kinderen te dragen? Hier kunt u een kegel in de vorm van een wortel maken, zodat de trouwe metgezel van de Sint ook het snoepgoed en de koekjes erin kan doen.

Wat je nodig hebt voor een wortel:

 • Twee vellen oranje A4-papier of twee vellen wit A4-papier die ingekleurd kunnen worden!
 • Een groen vel A4-papier voor de worteltoppen (ook hier kunt u een wit vel papier gebruiken dat u inkleurt)
 • Een lijmstift
 • Een schaar

Hoe gaat u te werk:

 1. Lijm de twee oranje vellen aan elkaar tot één dik vel.
  Rol het op, beginnend bij één hoek: de kegel zal zich vanzelf vormen! Hoe meer je het vel oprolt, hoe kleiner de kegel zal zijn, dus kies de grootte die je wilt hebben. Als je de juiste maat hebt, zet je de kegel vast met een beetje lijm aan de binnenkant (waar twee lagen elkaar overlappen).
 2. Snijd voor de worteltoppen lange driehoeken van willekeurige grootte en lijm ze bovenaan in het brede gedeelte van de kegel.
 3. Je wortel is klaar! Het enige wat je nog hoeft te doen is het achterlaten voor Sinterklaas en zijn ezel om het te vullen met snoepgoed!

 

Een mooi bord om achter te laten voor Sinterklaas om op te knabbelen

Het is leuk om veel snoepgoed en cadeautjes van Sinterklaas te krijgen, maar vergeet niet dat hij tijdens zijn rondes ook moet eten! Dus hier versieren we een mooi bord dat hem zal bevallen. En simpeler dan dit kan het niet worden!

Wat je nodig hebt voor een bord:

 • Een papieren bord
 • Speciale kartonstiften of plakkaatverf (of zelfs acrylverf voor oudere kinderen, maar pas op voor vlekken! )

Hoe gaat u te werk:

 1. Voor deze knutsel is niets eenvoudiger: laat de fantasie van uw kind de vrije loop! Het enige wat je hoeft te doen is het bord versieren met mooie tekeningen die de grote Sint, zijn ezel of de geschenken, snoepjes en mandarijnen die hij binnenkort zal brengen, voorstellen.
   
 2. Voor de allerkleinsten: kies stiften die op het speciale karton van de bordjes passen (tip: het staat op de meeste stiftendoosjes aangegeven!). Voor oudere kinderen kunt u licht verdunde plakkaatverf of acryl gebruiken als uw kind niet te veel vlekt.
   
 3. Als het bord versierd is en de verf droog, hoef je het alleen nog maar naast de plaats te zetten waar de grote Sint de cadeautjes zal afleveren en het bord te versieren met koekjes en een warme drank. Vergeet niet een wortel neer te leggen voor de ezel van Sinterklaas!


 

Een schoorsteen om de cadeautjes en snoepjes in te doen

Als je geen schoorsteen hebt waar Sinterklaas naar beneden kan komen, geen paniek! De grote Sint vindt altijd wel een manier om de cadeautjes en het snoep neer te zetten. Maar je kunt wel een kleine schoorsteen voor hem bouwen om het snoep en de cadeautjes in te doen!

Wat je nodig hebt voor een schoorsteen:

 • Een grote kartonnen doos, zoals een cornflakes doos
   
 • Verf (plakkaatverf of acryl, afhankelijk van je angst voor vlekken zoals hierboven vermeld!)
   
 • Een cutter (let op: alleen voor volwassenen!)
   
 • Optioneel: wat katoen en lijm om wat wolken toe te voegen

Hoe gaat u te werk:

 1. Snijd de bovenkant van de doos af met een stanleymes, zodat er geen sluiting meer is aan de bovenkant, maar de bodem overblijft.
   
 2. Uw kind kan nu de buitenkant van de doos beschilderen met een achtergrond van zijn keuze. Als de bodem droog is, kan hij of zij er gekleurde rechthoeken op komen schilderen om ze te herinneren aan de bakstenen in de schoorsteen! (Het maakt niet uit of de schoorsteen groen, roze of paars is: als hij maar bevalt).Als optie kunt u ook kleine stukjes katoen langs de rand van de schoorsteen kleven om u te herinneren aan de wolken waaruit de grote Sint op 6 december zal neerdalen!
   
 3. Als de verf droog is, plaats je je reserve schoorsteen waar Sinterklaas de cadeautjes zal laten vallen!

 

 

Nu uw kind iets heeft om zijn cadeautjes en traktaties in te ontvangen, kan hij rustig wachten op de komst van de grote Sint! En we twijfelen er niet aan dat Sint Nicolaas ook de kleine attenties aan hem zal waarderen... In de tussentijd, zul je heel stil moeten zijn!