Cooking

Kerstmis en zijn traditionele peperkoek

yulia-khlebnikova-moBQMk---6g-unsplash

Er zijn geuren die ons onmiddellijk onderdompelen in de magie van Kerstmis: de geur van een vers gekapte boom, de geur van een houtvuur, glühwein, kalkoen die uit de oven komt of zelfs mandarijnen... Maar de geur die Kerstmis het meest symboliseert, is ongetwijfeld die van kaneel! En hoe kunnen we het over kaneel hebben zonder de traditionele peperkoek te vermelden, dit zachte gebak dat de kerstsfeer perfect belichaamt?

Peperkoek kan het hele jaar door worden gegeten, maar in de winter, en vooral tijdens de feestdagen, is het het populairst. Als u een beetje magie wilt toevoegen aan de huidige zeer speciale context, waarom stelt u dan niet voor dat uw kleintjes beginnen met het maken van peperkoekhuisjes, of het versieren van traditionele kerstmannen om de boom te versieren? Dit zal een geweldige activiteit zijn die u onmiddellijk in de kerststemming zal brengen en als bonus zal uw huis natuurlijk geparfumeerd worden met de heerlijke geur van specerijen. Heb je minder tijd dan gepland maar wil je toch een heerlijke kersttaart bakken met de kinderen? We stellen voor dat je het recept hieronder probeert. Je zult ons er zeker over vertellen😉

Peperkoek recept

De ingrediënten:

●      250 g tarwebloem

●      250 g honing

●      100 g rietsuiker

●      2 eieren

●      10 cl melk

●      4 g piment

●      5 g geraspte nootmuskaat

●      2 g kaneelpoeder

●      2 g gemberpoeder

●      1 theelepel groene anijs

●      1 zakje vanillesuiker

●      1 zakje bakpoeder

●      1 snuifje zout

 

Voorbereidingsstappen :

●      Verwarm de oven voor op 160°C (gasmark 5 of 6).

●      Doe de bloem in een grote kom en voeg het bakpoeder, de vanillesuiker, de rietsuiker, de groene anijs, de kaneel, de geraspte nootmuskaat, de gember en het piment toe. Meng alles door elkaar.

●      Verwarm de honing in een steelpan op laag vuur. Giet het over het mengsel en roer opnieuw.

●      Voeg geleidelijk de hele eieren toe.

●      Verwarm de melk en voeg het toe aan uw mengsel. Meng goed om een gladde pasta te verkrijgen.

●      Giet het mengsel in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm. Zet de peperkoek ongeveer een uur in de oven. Als de peperkoek na een uur nog niet helemaal gaar is, kunt u er nog 15 minuten kooktijd aan toevoegen.

●      Keer de peperkoek uit wanneer hij volledig is afgekoeld. Laat het minstens 24 uur rusten voordat je het in een hartige of zoete versie gebruikt!