Cooking

Warme chocolademelk recepten die veranderen!

giancarlo-duarte-RtHw0PWCLhw-unsplash

Warme chocolademelk is een onmisbare drank om jezelf in de winter te verwennen, en beperkt zich niet tot pure chocolade en koemelk! Om de fijnproevers op te warmen, stellen we enkele recepten voor warme chocolademelk voor die veranderen... En enkele tips en trucs om ze telkens weer tot een succes te maken!

Tips voor de recepten, om geen fouten te maken:

  • Warme chocolademelk is een kunst... Vermijd dus het opwarmen van de melk in de microgolfoven en verkies het op de ideale temperatuur te brengen in een steelpan. Pas op: de melk mag niet te hard worden gekookt! In feite is een kleine hoeveelheid bouillon op een matig vuur meer dan voldoende om potentiële microben uit de melk te houden (vooral als u ongepasteuriseerde melk kiest) en de essentiële voedingsstoffen te behouden.
  • Niet alleen koemelk is geschikt voor warme chocolademelk! Wat de dierlijke melk betreft, kunt u ook kiezen voor geitenmelk (lichter verteerbaar en een afslankmiddel) of schapenmelk (vetter). En als u liever plantaardige melk drinkt, is er een ruime keuze: soja-, kokos-, amandel-, hazelnootmelk, enz.
  • Warme chocolademelk is ook beter met echte chocolade dan met cacaopoeder: meer calorieën natuurlijk (het belangrijkste is dat u ervan geniet!) maar u krijgt een veel zachtere en smeuïgere textuur, perfect voor koude winteravonden. 
  • Alle onderstaande recepten hebben één voordeel: je kunt ze leuk maken! In plaats van al uw ingrediënten op de bodem van uw kopjes te doen alvorens er de hete melk over te gieten, kiest u voor de smeltlepels!
    Vul een ijsblokjesvorm met de gesmolten chocolade en de andere ingrediënten en steek er houten stokjes (zoals een Eskimostok) of kleine lepeltjes in. Laat een uur opstijven in de koelkast of 20 minuten in de diepvriezer: uw lepels zijn klaar! Laat ze gewoon smelten in je kop warme melk... 
  • Voor grote hoeveelheden warme chocolademelk smelt u de chocolade rechtstreeks in de pan met de melk. Maar wees voorzichtig: wacht tot de melk is opgewarmd voordat u de chocolade erin doet, zodat u klonters vermijdt (meng uw chocolade ook zodra hij in de melk is opgenomen). 
  • Als u een echte traktatie wilt, aarzel dan niet om de hoeveelheid chocolade te verhogen: hoe meer u erin doet, hoe zachter en dikker de textuur van uw drankje wordt.

Nu dat je de pro bent in warme chocolademelk tips, hier zijn de recepten!

De procedure voor het maken van deze recepten is altijd dezelfde:

  • Smelt de lepels (hierboven beschreven) in uw hete melk

OF

  • Doe de chocolade op de bodem van de mok (ongeveer een eetlepel chocolade voor een mok melk, maar voeg gerust meer toe, zoals geadviseerd in onze tips!), giet de warme melk erover en voeg als laatste de extra ingrediënten toe (die we "toppings" zullen noemen). Het kan niet eenvoudiger!

Warme witte chocolade en hazelnoten

De mildere smaak van witte chocolade zal de smaakpapillen van zoetekauwen bekoren; hij wordt minder vaak warm gegeten, maar is niettemin een verrukkelijke winterdrank!

Chocolade: wit

Melk: amandel, hazelnoot, koe of ooi

Toppings: slagroom (ook verkrijgbaar in een plantaardige versie!), gekneusde hazelnoten, witte chocolade schaafsel.

Amber warme chocolademelk

Voor een zacht en zoet tussendoortje in de kleuren van de late herfst, de mengeling van zoete smaken zal de kleintjes bevallen!

Chocolade: melk of puur tot 70% cacao

Melk: koe, geit, amandel of hazelnoot

Toppings: ahornsiroop, kaneel

Exotische warme chocolademelk

Als je van een warme chocolademelk met een beetje meer pit wilt genieten, kun je kiezen voor deze leuke, plantaardige optie.

Chocolade: Donker

Melk: Kokosnoot

Toppings: geraspte kokosnoot, steranijs, kaneel, vanille (vloeibaar of met zaadjes)

Warme chocolademelk met munt

Een klassiek recept met iets extra's dat het gourmet maakt!

Chocolade: Donker

Melk: elke soort melk, met pepermuntblaadjes erin

Toppings: Een paar pepermuntblaadjes, pure chocoladeschilfers

Warme chocolademelk met kastanjes

Zachter, maar toch minder zoet: een gourmetmoment voor de groten, maar dat ook de kleintjes zal bevallen.

Chocolade: melk- of pure chocolade tot 70% cacao

Melk: koe, geit, amandel, soja of hazelnoot

Toppings: kastanjecrème (te mengen met de chocolade om de lepels te laten smelten!), vanille (vloeibaar of met zaadjes)