Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Opruimen is kinderspel

Gepubliceerd op 29/01/2018 Gepost door FB
Opruimen

We kennen het allemaal wel: ’s middags wordt al het speelgoed door de kinderen enthousiast uit dozen en kasten gehaald maar ’s avonds is het ongetwijfeld weer aan mama en papa om het slagveld op te ruimen. Met deze tips wordt opruimen een goede en leuke gewoonte zodat jij ’s avonds rustig kan genieten.

Vanaf 2 jaar zijn kinderen perfect in staat om op te ruimen of tenminste om je te helpen met opruimen. Leer je kind daarom vanaf jonge leeftijd om het speelgoed steeds op te ruimen, zodat dit een automatisme wordt. Het is immers veel moeilijker om dit later aan te leren, omdat je kind dan niet zal begrijpen waarom hij of zij dit nu plots wel moet doen.

Leg je kind ook uit waarom het belangrijk is dat alles niet zomaar blijft rondslingeren. Sommige kleine onderdelen kunnen bijvoorbeeld makkelijk verloren gaan. Daarom is opruimen noodzakelijk om bepaalde spellen te kunnen blijven gebruiken. Ook kunnen kinderen struikelen over rondslingerend speelgoed.

Door systematisch op te ruimen, is de klus steeds in een paar minuten geklaard. Zo vermijd je dat er aan het einde van de week een gigantische berg speelgoed opgeruimd moet worden.

Wij geven je graag een paar praktische tips mee om het opruimen vlotter én leuker te laten verlopen.

Opruimen als een spel

Vooral voor kleinere kinderen is dit een goede manier om het opruimen aan te leren. Geef er een educatieve twist aan door je kind eerst alle blauwe blokken bij elkaar te laten zoeken, vervolgens de rode … Iets grotere kinderen kan je voor het slapengaan in het donker met een zaklamp het laatste opruimwerk laten doen.

Klokje aan en gaan!

Zet een kookwekker op tien minuten en laat de kinderen in die tijd zoveel mogelijk opruimen. Je zou er van versteld staan hoeveel er in die korte tijd kan gebeuren. Later kan je bijvoorbeeld de tijd verkorten en proberen om de klus in acht minuten te klaren. Om het nog leuker te maken, kan je ook voor een streepje muziek gaan. Kies één van de favoriete nummers van je kinderen en laat ze tijdens dit nummer zoveel mogelijk opruimen.

Foto’s als voorbeeld

Maak foto’s van de verschillende speelplekjes die geregeld opgeruimd moeten worden (de speelkamer, de slaapkamer, de woonkamer…). Zo weten je kinderen perfect hoe dit hoekje er opgeruimd moet uitzie. Laat ze vervolgens een foto kiezen om te bepalen wie welke plek zal opruimen.

Speelgoedkist

Koop een grote houten koffer waarin al het speelgoed past. Die staat niet alleen leuk in je interieur en kan dienst doen als bankje, maar zorgt er ook voor dat al het speelgoed een plekje heeft. Kies voor een exemplaar met wieltjes zodat de koffer makkelijk van de ene ruimte naar de andere verplaatst kan worden.

 

 


 

Andere artikels In de rubriek Gezinsleven

Het milieubewustzijn van uw kind verhogen

Ecologie is een onderwerp dat steeds meer belangstelling wekt bij onze kinderen. Om uw kind respect voor het milieu bij te brengen, is het belangrijk hem of haar bewust te maken van eenvoudige gebaren die een groot verschil kunnen maken. Hier is een herinnering van deze alledaagse reflexen.

Lees meer

5 regenachtige dag activiteiten

"Het regent, het is nat, het is een kikkerfeest! "Wat doe je met je kinderen als het regent? Hier zijn 5 tips om je kinderen bezig te houden op een regenachtige dag.

Lees meer