Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Het milieubewustzijn van uw kind verhogen

Gepubliceerd op 5/07/2021 Gepost door Priscilla

Ecologie is een onderwerp dat steeds meer belangstelling wekt bij onze kinderen. Om uw kind respect voor het milieu bij te brengen, is het belangrijk hem of haar bewust te maken van eenvoudige gebaren die een groot verschil kunnen maken. Hier is een herinnering van deze alledaagse reflexen.

Thuis goede gewoonten aanleren

Om de planeet te beschermen, moeten ouders nu al het voorbeeld geven aan hun kinderen. Om te beginnen raadt Le Petit Moutard u aan uw kind alledaagse gebaren uit te leggen zoals: het licht achter hem uitdoen, het water niet laten lopen als hij zijn tanden poetst, alle elektrische apparaten uitzetten als ze niet in gebruik zijn (computer, tablet, TV). 

Weten hoe u uw afval moet sorteren

Om de rondgang door het huis voort te zetten, moet u niet vergeten uw kind te leren afval te sorteren. Als uw kind ongeveer 7 jaar oud is, kan het afval sorteren op categorie (voedsel, papier, glas). Om hem te helpen zelf te sorteren, kun je een foto opplakken van het afval dat in elke bak gaat.

Leren recycleren

Maak gebruik van doe-het-zelf-activiteiten om je kind te leren recyclen door uit te leggen dat een voorwerp opnieuw kan worden gebruikt voor iets anders. Als u uw kind al hebt uitgelegd dat glazen verpakkingen te verkiezen zijn boven plastic, waarom zou u uw glazen yoghurtpotjes dan niet hergebruiken om er kleine kaarsenhouders, potloodpotjes of zelfs glazen potjes van te maken? Eierdozen kunnen ook worden gerecycled en omgetoverd tot juwelendoosjes, voor playmobil-accessoires, enz. Uw kinderen zullen weten hoe ze elk voorwerp moeten transformeren, daar kunt u zeker van zijn!

Tuinieren met het gezin

Wat als u, om uw kind vertrouwd te maken met ecologie, voorstelt dat hij of zij samen met u gaat tuinieren? Of u nu in een appartement of een huis woont, het is mogelijk om een kleine moestuin aan te leggen. Ideaal om te leren over de cyclus van de natuur. Begin met het zaaien van zaden, het water geven en vervolgens het oogsten van de groenten of het fruit. Le Petit Moutard raadt u aan om kerstomaatjes of aardbeien te planten. Meestal werkt het heel goed en de kinderen zijn er blij mee! Dankzij deze workshop tuinieren, kun je over eten praten. Het is een kans om dieper op het onderwerp in te gaan door te praten over verantwoorde consumptie. Advies van Le Petit Moutard: eet seizoensproducten, geef de voorkeur aan lokale producenten, koop uw fruit en groenten in korte circuits.

Vervoer te voet of met de fiets

Om in een ecologische geest te blijven, verkies het gebruik van de fiets boven het gebruik van de auto, vooral voor korte verplaatsingen. Stel aan het begin van het schooljaar, als de school niet ver van huis is, voor dat uw kind de fiets of de step pakt om de reis te maken.

Vergeet niet dat dit eenvoudige gebaren zijn die een wereld van verschil kunnen maken.

Andere artikels In de rubriek Gezinsleven

Aménager la chambre de votre enfant

De sleepkamer van uw kind ontwerpen

Wat als u van de terug-naar-school-periode zou profiteren om de kamer van uw kind te (her)ontwerpen en in te richten? Het is een goede gelegenheid om orde op zaken te stellen en een plek te creëren die helemaal van hem is, rekening houdend met de esthetische en veiligheidsaspecten. Hier zijn onze tips voor het heroverwegen van de slaapkamer van uw kind.

Lees meer

5 regenachtige dag activiteiten

"Het regent, het is nat, het is een kikkerfeest! "Wat doe je met je kinderen als het regent? Hier zijn 5 tips om je kinderen bezig te houden op een regenachtige dag.

Lees meer