Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Drie wonderlijke winterwandelingen

Gepubliceerd op 6/12/2017 Gepost door FB
zwin

Wanneer het buiten kouder wordt, zijn we vaak geneigd om binnen te blijven. Maar met een lekker warme jas, een muts, sjaal en handschoenen en waterdichte stapschoenen en dikke sokken kan je ook tijdens de wintermaanden naar buiten trekken. De natuur is dan wel in rust, maar toch valt er heel wat te zien en te beleven. Ga bij vriesweer dus gerust een luchtje scheppen en de benen strekken. Wedden dat het nadien nog gezelliger is aan de open haard? Met een warme chocolademelk en lekkere koekjes is het heerlijk nagenieten.

Nog geen idee waar naartoe? Wij delen onze favoriete winterse wandelplekjes met jou! 

1. Het Zwin

Het Zwin is een echte trekpleister in de zomer, maar ook in de winter heeft dit prachtige natuurgebied heel wat te bieden. Dankzij de nieuwe, comfortabele wandelpaden in de oude binnenduinen kan je ook makkelijk met de kinderwagen of de rolstoel de duinen verkennen.

Niet alleen voor dagjesmensen en wandelaars is het Zwin een populaire betemming, ook trekvogels uit het hoge Noorden voelen zich hier thuis. Die zien in de Zwinstreek de ideale plek om te genieten van een milde winter. Je treft hier dan ook vele duizenden ganzen en eenden aan. Overdag gaan ze op zoek naar eten in de polders, 's avonds bieden de veilige plassen een ideale plek om de nacht door te brengen. Ook heel wat vogels op doortrek naar het zuiden strijken in het Zwin neer om een paar dagen op adem te komen tijdens hun verre tocht. Neem dus zeker een verrekijker mee! 

Meer weten over de wandelingen in het Zwin? Neem een kijkje op de website

2. Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud ligt dan wel vlak bij Brussel, toch waan je je er meteen in een andere wereld, ver weg van de drukte van de stad. Met maar liefst 4.421 hectare bos en meer dan 200 km aan wandelpaden is het Zoniënwoud het bos der Vlaamse bossen. Je treft hier prachtige bomen aan, soms wel 200 jaar oud en als je stil bent, ontmoet je waarschijnlijk eekhoorns, konijnen en zelfs reeën. 

Klaar om de benen te strekken in het Zoniënwoud? Meer info vind je hier

3. De Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is het grootste en oudste natuurreservaat in Vlaanderen. Je kan hier kiezen uit maar liefst 23 bewegwijzerde wandelingen. Van korte tochtjes van 1,7 kilometer tot een langere wandeling van 8,5 kilometer. Door verschillende wandelingen met elkaar te verbinden, kan je bovendien een stevige dagtocht uitstippelen. 

Op de Kalmthoutse Heide kan je eindeloos wandelen maar ook genieten van het weidse, zachtgolvende landschap, de rust en de stilte. Zeker wanneer de heide wit kleurt van de vorst of bedekt is met een dikke sneeuwlaag, word je getrakteerd op een haast magische ervaring. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken want je treft hier heel wat zeldzame planten en dieren aan. 

Zin om de Kalmthoutse Heide te verkennen? Bereid je uitstapje hier voor. 

Wij wensen jullie een gezellige wandeldag! 

 

 

 


 

Andere artikels In de rubriek Familie-uitjes

winter efteling

Een magisch verblijf in de Winter Efteling

Duizenden twinkelende lichtjes, winterse lekkernijen, vreugdevuren en besneeuwde dennenbomen. In de Winter Efteling voelen de koudste dagen van het jaar het warmst aan!

Lees meer
planckendael

Drie om te doen - Eindejaarsweekend

Het jaar afronden met een knaller van een weekend? Bij ons ben je aan het juiste adres. We delen graag onze drie tips voor het laatste weekend van het jaar.

Lees meer
Lees ook