Eerste schooldag: hoe kunt u uw kind steunen?

Terug naar school
Gepubliceerd op 07/09/2022 door Assiétou

Voor peuters (en hun ouders) is het begin van de kleuterschool een echt keerpunt. Ongeduld, angst of vrees, deze sprong in het onbekende kan in gezinnen verschillende emoties opwekken. Voor je kleintje, is het bijna D-day? Geen paniek! Spring in't Veld heeft een paar tips om uw kind te helpen het beste te maken van zijn eerste schooldag!

Communiceer en praat over school in positieve bewoordingen

Voor onze kleintjes is het geen gemakkelijke opgave om naar de kleuterschool te gaan. De eerste schooldag is een cruciale fase, die met vriendelijkheid en subtiliteit moet worden begeleid.  

En om de eerste schooldag voor je kleine protégé gemakkelijker te maken, kun je het beste je kop niet in het zand steken. Neem een voorsprong en stel zo vroeg mogelijk een kader voor communicatie op. Uw kind moet zijn of haar emoties met u kunnen delen, of ze nu positief of negatief zijn.  

Praat met hen over hun toekomstige schooljaar in positieve bewoordingen, maar zonder te overdrijven. Wees geruststellend, terwijl u uw kind voorbereidt op de beperkingen en regels van de kleuterschool. Leg uw kleintje uit dat hij of zij nieuwe vrienden zal maken, en anticipeer op wat voor hem of haar ingewikkeld kan zijn.  

School is ook het ontdekken van een nieuw ritme en omgaan met kinderen die niet altijd even goed bedoelen. Om uw kleintje voor te bereiden op zijn nieuwe schooltijd, is het het beste om communicatie, openheid en vertrouwen te combineren. En tot slot, aarzel niet om zijn status als nieuwe schooljongen te benadrukken!

Benodigdheden, bezoeken, dingen markeren: anticiperen op het begin van het schooljaar

Om de eerste dag van de kleuterschool minder dramatisch te maken en eventuele angst te verminderen, is er niets beter dan erop vooruit te lopen. Stel, indien mogelijk, voor dat uw kind in juni/juli zijn toekomstige school bezoekt en enkele van zijn toekomstige klasgenoten ontmoet.  

Maar er is een andere manier om je kind psychologisch voor te bereiden op de eerste schooldag. Wat denk je ervan om ze te betrekken bij het kopen van hun schoolspullen? Laat ze hun favoriete schoolrugzak kiezen, hun spulletjes markeren en hun schooltas vullen.  

Je kunt hem zelfs aanmoedigen om zijn terug-naar-school outfit te kiezen. Hij zal zich waarschijnlijk meer op zijn gemak voelen als hij het onbekende onder ogen ziet. Gepersonaliseerde potloden, leuke kits en stijlvolle schooltassen kunnen uw kleintje helpen om te wennen aan zijn nieuwe schooltijd. Gelukkig terug naar school!

De grote dag: wees aardig maar laat het niet uitlopen

Het is niet altijd makkelijk voor peuters om zich aan te passen aan de schooltijden. Zorg ervoor dat je kleintje de dag voor school begint een goede nachtrust heeft. Ze moeten ook een volwaardig, voedzaam en geruststellend ontbijt krijgen voordat ze naar school gaan.  

Is uw kind een beetje gestrest over zijn nieuwe schoolleven? Dat is heel normaal! Hij of zij kan behoefte hebben om zijn/haar angsten te luchten en een paar tranen te laten. Dit moet u op geen enkele manier verontrusten!  

Aanvaard zijn tranen met empathie en begeleid hem met zachte woorden naar zijn klas. Maar wees voorzichtig: blijf er niet te lang! Dit kan het tegenovergestelde effect hebben...  

Om je kleine schat de dag door te helpen, kun je hem een beetje hulp geven? Stop in plaats van een knuffel een paar magische kusjes of een geluksbrenger in zijn zakken! Als de avond valt, kom dan niet te laat en geef uw kind een welverdiende rust!

Om ervoor te zorgen dat uw kind een goede start heeft op de kleuterschool, moet u vriendelijk en empathisch zijn. Voel je je gestrest? Breng uw bezorgdheid niet over op uw kind en probeer te ontspannen! Dus, ben je klaar voor de grote sprong?

Volg ons

Schrijf u in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws