Uw kind leren zwemmen : hoe doet u dat ?

Sport
Gepubliceerd op 20/05/2022 door Rachel

De zomervakantie nadert en Kleine Mosterd kan nog niet zwemmen ? Geen paniek, er is nog tijd om hem voorzichtig kennis te laten maken met zwemmen. Maar op welke leeftijd kun je hem leren zwemmen ? Hoe ga je het doen ? Is het beter om een badmeester in te huren ? In dit artikel geven wij u enkele tips over hoe u uw kind kunt introduceren in de wereld van het water.

Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen ?

Om uw kind al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met de geneugten van het water, is het mogelijk om uw kind al vanaf 4 maanden in te schrijven voor "babyzwemsessies", maar de ideale leeftijd om te leren zwemmen is ongeveer 6 jaar. Voordien heeft het kind niet de nodige maturiteit om het water te onthouden en te gebruiken.

Hoe laat u uw kind kennismaken met zwemmen ?

Doe het vanaf het begin rustig aan, en forceer hem vooral niet, dat zou contraproductief zijn en zelfs tot blokkades in zijn leerproces kunnen leiden. Om hem kennis te laten maken met zwemmen, zijn geduld en spel je beste bondgenoten.

Uw kind van jongs af aan laten wennen aan het water

U hoeft niet te wachten tot u naar het zwembad gaat om de geneugten van water te ontdekken en ervan te genieten. Laat hem thuis lekker spetteren in bad (altijd onder toezicht natuurlijk) en moedig hem aan in bad te gaan liggen om hem voorzichtig te laten wennen aan onderdompeling.  Als u geen badkuip hebt, zal een klein schelpenbad in de tuin in het begin goed werken. Als hij al wat ouder is, kunt u kiezen voor een opblaasbaar zwembadje dat aan zijn leeftijd is aangepast, een paar zwembandjes en waarom niet, een waterpistool. Het belangrijkste is dat hij plezier heeft en beseft dat het water echt cool is !

Regelmatige "zwembad" uitjes

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar uw kind regelmatig meenemen naar het zwembad is de beste manier om het te interesseren voor leren zwemmen. Tenslotte kijken ze meestal naar alles wat hun ouders doen. Als zij u gelukkig en ontspannen in het water zien, zullen zij zich ook zelfverzekerder en gerustgesteld voelen en willen doen wat u doet. Begin altijd in het ondiepe en werk je weg naar boven. Eerst in je armen zodat ze zich zeker voelen, dan alleen, beetje bij beetje.

Leren zwemmen met een badmeester : een goed idee ?

Uw kind leren zwemmen is geen gemakkelijke zaak, want het gaat niet alleen om de bewegingen. De gebruikte lesmethode moet worden aangepast aan de leeftijd en het profiel van het kind, vooral als het bang is voor water. Inderdaad, als ouders staan wij soms snel machteloos tegenover de angsten van onze kleine, en wij hebben niet altijd het geduld (of de tijd) om met zijn weigeringen om te gaan. In dat geval is het beter een reddingsbrigade in te schakelen. Leren zwemmen met een zwemleraar zal sneller en doeltreffender zijn omdat uw kind vanaf het begin de juiste zwemslagen zal leren. Aan het eind van deze privélessen moet uw kleintje zelfstandig 25 meter kunnen zwemmen ! De prijs van zwemlessen varieert naargelang van het zwembad en de regio. Aarzel niet om rond te vragen om lessen in uw buurt te vinden.

Volg ons

Schrijf u in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws