Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Goede gezinsvoornemens voor 2018

Gepubliceerd op 27/12/2017 Gepost door FB
happyfamily

Een fijne, ontspannen sfeer in huis en veel leuke momenten met je gezin. Wie tekent daar niet voor? Met deze vijf goede gezinsvoornemens is de eerste stap alvast gezet! 

1. Rustige ochtenden

Goed begonnen, is half gewonnen. Als je de werk- of schooldag rustig en stressvrij kan starten met een gezellig ontbijt, verloopt de rest van de dag sowieso een pak aangenamer. Tref daarom 's avonds al de nodige voorbereidingen om de ochtend vlotter te laten verlopen. Leg voor het slapengaan samen met je kinderen hun outfit voor de volgende dag klaar. Ook lunchpakketten kan je makkelijk al de avond voordien klaarmaken. Wedden dat je dankbaar zal zijn om de tijdswinst 's ochtends? 

2. Vele handen maken het werk licht

De tafel dekken, de boodschappen uitladen, de afwasmachine leegmaken, de hond uitlaten... Er zijn in huis heel wat taken waarbij je kinderen gerust een handje kunnen toesteken. Helaas leidt het vaak tot gezeur en geklaag wanneer je hen vraagt om te helpen. Maak daarom op voorhand goede afspraken. Ga samen rond de tafel zitten en maak een lijstje van alle taken en klusjes die dagelijks, wekelijks of maandelijks moeten gebeuren. Vervolgens verdelen jullie alles wat op de lijst staat zo eerlijk mogelijk. Het resultaat komt in een duidelijke tabel die je op een zichtbare plek in huis ophangt. Zo weet iedereen altijd wat hij of zij moet doen en vermijd je eindeloze discussies.

3. Samen plezier maken

Naast samen helpen in het huishouden, is het vooral ook belangrijk om samen veel plezier te maken. De tijd vliegt immers en we hebben maar al te vaak het gevoel dat we onszelf (en elkaar) voorbijlopen. Hoogt tijd dus om wat ontspanning in te lassen. Plan elke maand een uitje met het hele gezin. Ga zwemmen of naar de film, trek er samen op uit in de natuur of bezoek een museum. Organiseer ook wekelijks een gezellig gezinsmoment. Een uitgebreid ontbijt op zondag of een spelletjesavond door de week. Las zo nu en dan ook eens quality time in met elk kind apart. Het zorgt voor een nog betere band tussen ouders en kinderen.

4. Gezond het nieuwe jaar in

Gezond eten en meer bewegen. Het zijn dé typische goede voornemens die jaar in jaar uit op heel wat lijstjes opduiken. Ook in een gezinslijstje zijn ze op hun plaats, zeker omdat het iets is dat jullie samen kunnen doen en dus ook voor een sterkere band zorgt. Maak tijd om elke dag samen lekker te koken met verse ingrediënten, breng je kinderen gezellig met de fiets naar school of ga samen sporten. Je voelt je niet alleen beter in je vel, maar je vaart er ook mentaal wel bij! 

5. Neem tijd voor jezelf

Als je je zelf niet goed voelt in je vel, is het een pak moeilijker om een goede mama of papa te zijn voor je kinderen. Een veeleisende job, een berg strijk en een druk gezinsleven zorgen ervoor dat je af en toe even de welverdiende pauzeknop moet indrukken. Plan zo nu en dan een avondje of middagje voor jezelf. Ga sporten, pik een filmpje mee, geniet van een wellnessbezoekje of klets uitgebreid bij met vrienden en vriendinnen op café. Wedden dat je daarna weer met opgeladen batterijen voor je kinderen paraat staat?

Wij wensen jullie een prachtig 2018! 

 

 

 

 

 

Andere artikels In de rubriek Gezinsleven

Mijn kleine Morpheus, meditatie doos

Mijn kleine Morpheus, een doos met 192 verschillende meditaties geschreven door professionals om uw kinderen te ontspannen. Een losgeslagen innovatie zonder golven of scherm!

Lees meer
Opruimen

Opruimen is kinderspel

Blokken hier, poppen daar. Is jouw huis na een middagje spelen ook een slagveld? Hoog tijd om je kinderen te leren opruimen.

Lees meer