Vroegrijpe kinderen, hoogbegaafde kinderen, HPI: hoe herken je ze?

Onderwijs
Gepubliceerd op 21/08/2022 door Assiétou

Volgens de WGO zijn 2,3% van de Franse kinderen en 2,5% van de Belgische kinderen intellectueel vroegrijp. Zij worden ook wel begaafde kinderen, zebra's of HPI (high intellectual potential) genoemd. Wat hebben ze gemeen? Zij hebben een intelligentiequotiënt (IQ) van 125 of 130, gecombineerd met bijzondere emotionele vermogens. Hier zijn enkele tips over hoe je een HPI of vroegrijp kind kunt herkennen!

HPI, vroegrijp kind: een overgevoelige, idealistische en creatieve kleine snotaap

U hebt zeker al gehoord van vroegrijpe, begaafde, zebra-, of hoog intellectueel potentieel (HPI) kinderen? In werkelijkheid verwijzen al deze termen naar hetzelfde profiel van kinderen. De enige subtiliteit is dat de termen "vroegrijp" en "HPI" gericht zijn op een potentieel op een bepaald moment. Dit potentieel moet worden ontwikkeld om in de loop van de tijd te blijven bestaan.

Hoogbegaafdheid wordt gekenmerkt door een buitengewone cognitieve intelligentie (IQ hoger dan 125-130). Hoogbegaafde kinderen redeneren door associatie van ideeën, op een boomachtige manier, op een globale en intuïtieve manier. Zij zijn vaak overgevoelig, hyperactief, en voelen zich niet in de pas lopen met hun omgeving.

Jonge vroegrijpe kinderen kunnen aanzienlijke moeilijkheden ondervinden in hun dagelijks leven, op school of thuis. Schoolmoeilijkheden, sociaal isolement, psychologische kwetsbaarheid, het leven is niet altijd gemakkelijk voor hen.

Daarom is het belangrijk hen te helpen zichzelf te aanvaarden zoals zij zijn, en hen met vriendelijkheid te begeleiden. Het is ook belangrijk hun vele kwaliteiten te waarderen: creativiteit, empathie, altruïsme, onafhankelijkheid, spontaniteit, enthousiasme, enz.

Herkenning van een HPI of vroegrijp kind door een professional

Vandaag de dag is er een tendens om kinderen bij het geringste teken van verschil een etiket op te plakken. Voor het HPI-kind, net als voor zijn ouders, kan schoolgaan bijzonder ingewikkeld zijn. Door de vaardigheden en het gedrag van hun kind onder woorden te brengen, voelen ze zich serener.

De diagnose stelt de familie ook in staat haar kind met vriendelijkheid te steunen en hem beter te begrijpen. Om het hoge potentieel van een kind te herkennen, is het nodig een deskundige te raadplegen. Er is geen sprake van dat men zichzelf HPI noemt zonder de juiste tests te hebben uitgevoerd!

Om het hoge potentieel van een kind vast te stellen, zal de arts een specialist raadplegen (neuroloog of psycholoog). Het laatste berust op :  

- een IQ test (of psychometrische test) ;  

- een gesprek om inzicht te krijgen in de levensstijl, de gezinsachtergrond en de geschiedenis van het kind; - eventueel een emotionele en persoonlijkheidsbeoordeling.

Vindt u dat uw kind vroegrijp is? Vertoont hij of zij typische high potential-kenmerken (overgevoeligheid, uitzonderlijke emotionele rijpheid, moeilijk schoolgaan, gevoel uit de pas te lopen, etc.)? Praat er openlijk over met je dokter!

Hoe begeleidt u uw HPI of vroegrijp kind als de diagnose eenmaal is gesteld?

Als zoveel gezinnen erop aandringen dat hun arts een diagnose stelt over het hoge intellectuele potentieel van hun kind, is dat niet zonder reden. Voor hen is het vooral een gelegenheid om te weten te komen hoe zij het dagelijkse leven van hun kind beter kunnen begeleiden.

Heeft u een zebrakind en vraagt u zich af hoe u zijn hoogbegaafdheid kunt waarderen zonder hem in een hokje te plaatsen? In de eerste plaats mag deze benaming absoluut geen obsessie of etiket worden. Als ouder moet je van de speciale vaardigheden van je kind een troef maken, geen reden tot uitsluiting.

Bovendien zijn begaafde kinderen levendige wezentjes en vaardige onderhandelaars. Er is geen sprake van hen een voorkeursbehandeling te geven of hen vrij te stellen van beperkingen! Zoals alle kinderen van hun leeftijd, hebben zebrakinderen duidelijke en consequente regels nodig.

Als je kind broers en zussen heeft, vergelijk ze dan niet. Elk van hen heeft zijn eigen kwaliteiten, vaardigheden en zwakheden. Zorg ervoor dat u dagelijks positieve en persoonlijke affirmaties voor hen distilleert.

Ten slotte is het HPI-kind vaak overgevoelig en emotioneel. Om hun emotionele opvoeding te ondersteunen, moet je hun gevoelens verwelkomen. Maar het is ook nodig hen te helpen hun frustraties te verwoorden, te externaliseren en te beheren.

Om tot bloei te komen, moeten begaafde jongeren met tact begeleid worden. Daarom is het de moeite waard een vroege diagnose te stellen. Als een kind met HPI of vroegrijpheid wordt herkend, krijgt het een kans om beter te leven in het dagelijkse leven.

Volg ons

Schrijf u in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws