Musée des Arts et Traditions Populaires de WATTRELOS

Musée des Arts et Traditions Populaires de WATTRELOS
Het Museum van Volkskunst en Tradities in Wattrelos werd opgericht in een oude traditionele Picardische boerderij, ook wel "cense" genoemd. De verschillende gebouwen zijn met elkaar verbonden en zijn georganiseerd rond een grote, typische vierkante binnenplaats. Het museum herbergt een grote collectie voorwerpen, die nu verdwenen zijn, maar 150 jaar geleden deel uitmaakten van het dagelijks leven. Verre van inert te zijn, zijn deze objecten gegroepeerd in schetsen over het leven thuis, op het werk of in de vrije tijd in de 19e eeuw.


Een limonair en traditioneel spel verlevendigt de festivals van het museum.


Open dinsdag tot zaterdag van 9u tot 12u en van 14u tot 18u


en zondag van 10u30 tot 12u30 en van 15u tot 18u.

Op maandag gesloten. Gratis toegang.

br>Programmering 2010:

>>Van 9 mei tot 27 juni 2010: tentoonstelling "Cheminées du Nord: un inventaire pour la sauvegarde" gerealiseerd door de vereniging Proscitec met steun van de Conseil Général du Nord.
In een poging om het bewustzijn en de waarde van deze tentoonstelling te vergroten, is een inventarisatie uitgevoerd. Van de industriële revolutie van de 19e eeuw, via de bouw van deze schoorstenen, tot de sloop ervan, die in de 20e eeuw begon met de teloorgang van de industrie, zult u ook ontdekken dat sommige van deze schoorstenen zijn gerestaureerd en bewaard gebleven als symbool van de herinnering van de arbeidersklasse aan het noorden.
Van 3 juli tot 30 augustus 2010: tentoonstelling "Le Nord fortifié": foto's van Augustin Boutique Grard.


Augustin Boutique vereeuwigde de steden voor hun ontmanteling en nam meer dan 400 foto's van de vestingwerken, waaronder Douai. Het is dit monumentale erfgoed van het Noorden, gefotografeerd van 1890 tot 1914, dat wij u uitnodigen om te ontdekken in het museum dankzij de fototheek Augustin Boutique Grard de Douai.

>>>Van 7 september tot en met 30 oktober 2010: "Vervoer jezelf naar het hart van de beurs".

>>Van 9 november tot 9 januari 2011: tentoonstelling "Hoed Catherinette ! "


Sainte Catherine van Alexandrië is de beschermheilige van jonge en oude meisjes, maar ook van naaisters. Saint Catherine was oorspronkelijk een landelijk festival waarbij de traditie is om de jonge meisjes met een petje te trouwen op 25 november. Aan het einde van de 19e eeuw evolueerde de hoed tot een hoed en werd de viering stedelijk en professioneel. Het wordt overal in Frankrijk gevierd, vooral als je 25 jaar oud en nog steeds alleenstaand bent, maar alleen in de noordelijke regio waar het wordt geassocieerd met kleine meisjes die geïllustreerde kaarten krijgen toegestuurd, waardoor ze hun netwerk van vriendschap kunnen meten.


Ter gelegenheid van deze tentoonstelling presenteert het museum zijn collectie ansichtkaarten en hoeden en de PHER-vereniging van Sebourg zal u al het materiaal tonen dat nodig is voor zijn creatie. Tenslotte zal de afdeling Schone Kunsten van mevrouw Bretonnier van de middelbare school E. Zola de Wattrelos de hoeden van de heilige Catharina van de 21ste eeuw ontwerpen!

Leeftijden

  • Baby (0 > 2 jaar)
  • Mini (3 > 5 jaar)
  • Junior (6 > 8 jaar)
  • Kid (9 > 12 jaar)

Diensten

  • Toegang PBM

Weer

  • Het regent (binnen)

96, rue François Mériaux, 59150 WATTRELOS

>:   20