Familie uitjes

Neem uw kind mee naar zijn of haar eerste uitstapje naar het theater!

theatre3

We staan er niet altijd bij stil, maar de wereld van de cultuur en in het bijzonder het theater is toegankelijk voor absoluut alle leeftijden ! Je moet gewoon goed geïnformeerd en voorbereid zijn voordat je met je kleintje aan een culturele activiteit begint. In dit artikel geven wij u advies over hoe u dit het beste kunt aanpakken en enkele goede plaatsen om uw kind mee naartoe te nemen.  

Uw kind meenemen op zijn of haar eerste culturele uitstapje, vooral naar het theater, lijkt voor sommigen misschien vanzelfsprekend, maar voor anderen kan het een heel avontuur zijn.  

Welk toneelstuk kiezen, in welk theater, hoe uw kind doen inzien dat dit geen uitstapje is zoals alle andere ? Dit zijn slechts enkele van de uitdagingen die wij u zullen helpen overwinnen.


Het kiezen van het spel

Ten eerste, zorg ervoor dat je het toneelstuk kiest dat je gaat zien! In de meeste programmabrochures of op de websites van de theaters vindt u een gedetailleerde beschrijving van het stuk, de leeftijd van het publiek waarvoor het bestemd is en de duur ervan. Sommige theatergezelschappen bieden ook educatieve hulpmiddelen aan die toegankelijk zijn voor het publiek en waarmee je bijvoorbeeld thuis met het stuk kunt beginnen door kleine artistieke oefeningen te doen.  

Wanneer u het toneelstuk kiest waar u uw kleintje mee naartoe wilt nemen, moet u ook rekening houden met zijn of haar angsten : duisternis, angst voor bepaalde dieren, harde geluiden, enz. Sommige kinderen kunnen gemakkelijk schrikken van plotselinge geluiden of gewoon van het realisme van het toneelstuk (vergeet niet dat voor hen alles wat op het toneel gebeurt vaak echt is !)   

Aarzel ook niet om het aan het theaterpersoneel zelf te vragen ! Zij zijn immers degenen die het best in staat zijn uw vragen te beantwoorden, aangezien zij het stuk al gezien en geprogrammeerd hebben !
 

Het kiezen van de plaats

Overigens kan de keuze van de locatie ook heel belangrijk zijn! Sommige theaters, gewijd aan theater voor jong publiek, bieden een gemakkelijke toegang voor kinderwagens en organiseren vaak activiteiten voor en na de voorstelling. Dit geldt ook voor theaters met veel publiek, wees gerust ! 

Sommige theaters, vooral die met een horecagedeelte, bieden ook regelmatig hapjes aan na een voorstelling: genoeg om de maag van uw kind en uw agenda te vullen! Zorg ervoor dat er rekening wordt gehouden met de allergieën van uw kind : aarzel niet om te vragen naar de samenstelling van de geserveerde gerechten. 

Naast de zaal zelf is het nuttig nog eens te herhalen hoe nuttig het is contact op te nemen met het programmateam : na het bedrijf achter het toneelstuk zijn zij het die u het best kunnen begeleiden bij uw keuze.


Uw kind voorbereiden

Met uw kind naar een toneelstuk gaan is geen gewoon uitje. Levendiger dan een film in de bioscoop, is een toneelstuk het resultaat van een lang proces van de kant van het gezelschap dat erachter zit, een proces dat tijd, geld en energie vergt. Laten we dus - uiteraard - respectvol zijn ten opzichte van de acteurs, maar ook begripvol: zij hebben misschien al verschillende voorstellingen achter de rug en kunnen dus tekenen van vermoeidheid vertonen. Neem het hen niet kwalijk : kinderen merken het vaak helemaal niet. 

Er zijn ook twee soorten toneelstukken: toneelstukken waarbij stilte vereist is en die meer contemplatief zijn, en toneelstukken waarbij de acteurs interactie hebben met het publiek. In het laatste geval kunt u, afhankelijk van het karakter van uw kind, tegen hem/haar zeggen dat hij/zij iedereen moet laten meedoen of dat het niet erg is als hij/zij niet op de acteurs wil reageren. Sommige kinderen zijn snel onder de indruk als ze onverwacht op de vingers worden getikt. 

Tot slot, zoals hierboven vermeld, aarzel niet om de pedagogische instrumenten te gebruiken die door het gezelschap of het theater ter beschikking worden gesteld : zij zijn een goede manier om uw kind voorzichtig te introduceren in de wereld van het toneelstuk alvorens het te gaan bekijken.
 

Enkele goede adressen: 

Le Théâtre de la Guimbarde – 2/013 Rue des Gardes 6000 Charleroi 

L’Eden – 1/3 Avenue Jacques Bertrand 6000 Charleroi 

A la courte échelle – 29 Rotterdamstraat 4000 Liège 

Bronks – 15/17 Varkensmarkt 1000 Bruxelles 

Pierre de Lune – 236 Koningsstraat 1210 Bruxelles 

Ekla – 30a Sint-Julien straat 7110 Strépy-Bracquegnies