Onderwijs
Gezinsleven

Het leren van een vreemde taal door kinderen

langues

Je horizon verbreden, je openstellen voor anderen en andere culturen, je empathisch vermogen vergroten, je geheugen en concentratievermogen stimuleren, ... Er zijn veel voordelen verbonden aan het aanleren van een vreemde taal aan je kind. Maar wat is de ideale leeftijd ? Hoe kunt u uw kind aanmoedigen om te leren ? In dit artikel geven wij u enkele hints.
 

Wat is de ideale leeftijd om een vreemde taal te leren ?

Ze zeggen dat er geen leeftijd is om te leren, maar als het op talen aankomt, geldt : hoe vroeger je leert, hoe beter voor je kind ! Als u zelf tweetalig bent, zal het voor uw kind heel leerzaam zijn als hij of zij vanaf de geboorte aan een tweede taal wordt blootgesteld. Dit zal hen helpen te wennen aan de verschillende klanken van de talen die thuis worden gesproken. Anders zou, als algemene regel, de ideale leeftijd voor het leren van een nieuwe taal tussen drie en zes jaar zijn. Op deze leeftijd zijn de hersenen kneedbaarder en ontvankelijker, zodat ze onbewust nieuwe informatie opnemen. Het kind voedt zich met zijn omgeving en zijn assimilatievermogen is op zijn hoogtepunt. Het begin van de kleuterschool is dus het ideale moment om uw kleintje te stimuleren. Het leren van een tweede taal kan nog effectief gebeuren tussen de leeftijd van zes en negen jaar. Vanaf de leeftijd van tien jaar wordt het moeilijker omdat het imitatieproces niet meer zo doeltreffend is, aangezien zijn oren gewend zijn geraakt aan de moedertaal. Maar geen paniek : het is nooit te laat om te beginnen !


Vijf voordelen voor het kind van het leren van een tweede taal

 • Verbeterde leer- en geheugencapaciteit 
 • Stimulering van creativiteit
 • Versterking van de hersenen behendigheid
 • Meer ruimdenkendheid 
 • Beter aanpassingsvermogen
   

Vijf tips om te leren

Onderdompeling is zeker de snelste manier om een taal te leren. Maar als dat niet mogelijk is, zijn er een aantal dingen die kunnen worden gedaan om de nieuwsgierigheid van onze kinderen van jongs af aan op te wekken.

 • Voor kinderen is de speelse context waarschijnlijk de weg vooruit. Liedjes, tekenfilms en spelletjes worden vaak gebruikt. Bij het leren van talen is het belangrijk om een dimensie van plezier te behouden. Dit is het moment waarop kinderen het meest ontvankelijk zijn voor het leren van nieuwe woorden en klanken zonder inspanning. Om ze voorzichtig te introduceren en ze te stimuleren, kunt u ze bijvoorbeeld een rijmpje leren of hun favoriete verhaaltje voor het slapengaan in een andere taal voorlezen. 
 • Organiseer activiteiten (kooklessen, knutselen, een gezelschapsspel, enz.) met iemand wiens moedertaal de taal is die u uw kind wilt leren. 
 • Ontmoet andere tweetalige kinderen en ouders. Deskundigen zijn het erover eens dat kinderen minstens 20% van de tijd, dat is ongeveer 15 uur per week, aan een tweede taal moeten worden blootgesteld om effectief te kunnen leren. 
 • Brengt uw kind veel tijd door op zijn tablet ? In deze steeds veranderende wereld zijn zelfs onze kinderen niet langer immuun voor digitale technologie. Waarom zou je zaken en plezier niet combineren door een van de vele apps uit te proberen die gratis op het net te vinden zijn! De meeste bieden luistervaardigheid, begrijpend lezen, liedjes, activiteiten om de uitspraak te verbeteren, ... 
 • Schrijf hen in voor taalworkshops: deze worden gewoonlijk in kleine groepen gehouden en bieden kinderen de gelegenheid aan allerlei activiteiten deel te nemen en interactie met anderen aan te moedigen.


Waar het op neerkomt: je kind een tweede taal leren is een groot goed, en ze zullen je er later ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Maar het is niet altijd een gemakkelijke taak. Wees geduldig en raak niet geobsedeerd. Don’t forget : fun, first ! 😉