Dagboek: wat zijn de deugden ervan voor kinderen?

journal intime 2

Bevrijdend en leerzaam, is het dagboek een waardevol instrument voor jonge kinderen, maar ook voor volwassenen. Hoewel het voor alle leeftijden voordelen heeft, zijn de deugden ervan bijzonder opmerkelijk tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar. Bent u op zoek naar een leuk cadeau voor uw kleintje? Wat dacht je ervan hem een persoonlijk notitieboekje te geven? Ontdek de belangrijkste deugden van dagboeken voor kinderen!
 

Emoties leren beheersen en gedachten ordenen 

Om te groeien en zich te ontwikkelen, moeten kinderen leren zichzelf als individu te laten gelden en hun gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. Dit cruciale leerproces gaat gepaard met beproevingen, verdriet en teleurstellingen, maar ook met allerlei vreugden. Uw kind aanmoedigen om ze op te schrijven in een dagboek is een doeltreffende en leuke manier om hem of haar te helpen zich te ontwikkelen. 

Deze kostbare bondgenoot, een echte ontsnapping, stelt hem in staat zijn emoties te uiten en te identificeren. Door hun gevoelens op papier te zetten, kan uw kleine protégé zichzelf bevrijden, zijn persoonlijkheid cultiveren, zijn ideeën leren verduidelijken en zijn gedachten ordenen. Of uw kind nu op de lagere of middelbare school zit, een meisje of een jongen is, het dagboek is een prachtig instrument voor persoonlijke ontwikkeling en introspectie.
 

Concentratie ontwikkelen en leren alleen te zijn

Misschien hield u als kind of tiener een dagboek bij? Dan ben je waarschijnlijk al overtuigd: schrijven in een dagboek is een geweldige manier om in je eigen wereld te komen.

Kinderen die er een gewoonte van maken in een dagboek te schrijven, ontwikkelen hun concentratievermogen en denken helderder. Ze leren tijd met zichzelf door te brengen en zijn minder bang voor eenzaamheid. Integendeel, zij genieten van dit dagelijkse moment van ontspanning en perspectief.

Maar pas op: het dagboek is een vertrouwelijk toevluchtsoord. Als een ouder, is het noodzakelijk dat u zich onthoudt van het lezen ervan. Om uw kind te tonen dat u zijn of haar geheime tuin respecteert en dat u hem of haar vertrouwt, geeft u hem of haar een mooie agenda met een slotje. Of het nu een Disney, Sneeuwkoningin of Harry Potter versie is, er is iets voor alle smaken en leeftijden!
 

De smaak van het schrijven te pakken krijgen en woordenschat ontwikkelen

Door de digitalisering, de automatische correctoren en de geleidelijke erosie van het lezen worden spelling en woordenschat zwaar op de proef gesteld. Wilt u de smaak van uw kind voor literatuur en schrijven ontwikkelen? Nodig hem uit om een dagboek bij te houden! Met dit geweldige leermiddel kan hij zijn woordenschat ontwikkelen en leren omgaan met woorden.

Lijkt niet geïnteresseerd te zijn in zo'n aanpak? Aarzel niet om trucjes te gebruiken om hem het te laten doen! U kunt hem bijvoorbeeld een gepersonaliseerde krant geven met een omslagthema waar hij gepassioneerd over is. U kunt hen ook uitnodigen het beroemde Dagboek van Anne Franck te lezen, of films te bekijken waarin de verteller zich via een dagboek uitdrukt. Pas je aan aan de persoonlijkheid en passies van je peuter!
 

Stimuleer hun verbeelding en ontketen hun creativiteit

Zoals Albert Einstein zei: "creativiteit is intelligentie die plezier heeft". Er is een reden waarom kinderen zoveel verbeelding hebben. Het is een echte behoefte, die zij moeten bevredigen om volwaardige volwassenen te worden.

Als ouder bent u misschien op zoek naar speelse hulpmiddelen om uw kind te helpen ontsnappen en dromen. Het dagboek is leuk en stimulerend en biedt ruimte voor expressie, creativiteit en vrijheid voor uw kleintje.

Net als het beroemde dagboek is het dagboek een koninkrijkje waar uw kind koning is. Hij kan de bladzijden naar believen beplakken, uitknippen, schrijven, tekenen of versieren. Later zal hij waarschijnlijk blij zijn terug te kunnen kijken op zijn ontelbare herinneringen.

Als een middel tot bewustwording, emotionele ontlading en persoonlijke ontwikkeling heeft het dagboek voor kinderen vele deugden. Aarzel niet om er een aan je toekomstige schrijver te geven en respecteer zijn privacy! Heb je genoten van dit artikel? Aarzel niet om het ons te vertellen in de commentaren!