Onderwijs
Gezinsleven

Zichzelf leren aankleden: een volgende stap naar zelfstandigheid

child-g638d26eb2_1920

Heeft je baby besloten zichzelf aan te kleden? Goed en slecht nieuws! Ook al ben je in het begin erg trots om je kind te zien opgroeien en zelfstandiger te zien worden, je raakt al gauw gedesillusioneerd door de omvang van de taak. Inderdaad, de ochtendkledingsessie rijmt vaak met "grote problemen". Je zult geduld moeten hebben, maar wees gerust, alle ouders in de wereld zijn er altijd ongeschonden doorheen gekomen!

Zichzelf aankleden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een kind. Tegen de tijd dat ze drie jaar zijn, zijn ze fysiek in staat hun bewegingen te coördineren om hun kleren aan te trekken en dicht te knopen. Maar dit leerproces moet voorzichtig gebeuren, zonder opwinding, en indien mogelijk, op een speelse manier. In dit artikel vindt u enkele tips en trucs om uw kind aan te moedigen onafhankelijker te worden.

 

Een routine instellen

Als je 's morgens geen tijd hebt om te improviseren, doe er dan alles aan om de trainingssessie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Kies de avond tevoren samen de outfit die uw kind de volgende dag zal dragen. Door hen bij deze routine te betrekken, worden zij gerustgesteld, voelen zij zich verantwoordelijk en krijgen zij zelfvertrouwen. Zo kunt u hen ook uitleggen hoe ze hun kleding moeten kiezen naar gelang van het weer, of waarom hun keuze om hun lievelingssandalen te dragen als het de hele nacht heeft gesneeuwd, niet per se een goed idee is!

 

Kleding aanpassen aan uw leeftijd

Uw kind begint zichzelf aan te kleden. U moet het hen gemakkelijker maken, zodat zij zich niet bij elke poging ontmoedigd voelen. U kunt de stadia van het aankleden uitleggen aan de hand van plaatjes, of zelf model staan door uw kind aan te kleden. Stel dan voor dat ze proberen u na te doen met kleding die gemakkelijk aan te trekken is (broeken en rokken met elastiek in de taille, T-shirts met korte mouwen, truien met wijde hals, enz.) Vermijd in de eerste plaats alles met ritsen, knopen en drukknopen. Prijs elk succes en moedig hen aan om de volgende stap te zetten.

 

De schoenen

Veterschoenen zijn niet echt het meest praktische voor een kind dat zichzelf begint aan te kleden. Kies in plaats daarvan voor een paar mooie schoenen met klittenband. Niet alleen zullen ze niet losraken, zoals vaak het geval is met veterschoenen, maar ze zullen ook veel gemakkelijker aan te trekken zijn. De grootste moeilijkheid voor uw kleintje zal zijn om links en rechts van elkaar te onderscheiden. Een kleine truc die van groot nut kan zijn: knip een sticker doormidden en plak elke helft van de sticker aan de binnenkant van de zolen. Zo kan hij gemakkelijk zijn schoenen neerzetten door deze markers naast elkaar te zetten.
 

Jezelf aankleden is een complex leerproces dat tijd en oefening vergt. Wees niet te gehaast om je kleintje vooruitgang te zien boeken in zijn zoektocht naar onafhankelijkheid. Geef ze de tijd om te oefenen en te leren in hun eigen tempo. Wat kan er voor een kind bemoedigender en vriendelijker zijn dan de welwillendheid van zijn ouders?