Onderwijs
Gezinsleven

Uw kind leren fietsen : zo moeilijk is het niet !

vélo

Als je plezier wilt beleven aan sporten, fietsen met je gezin of buiten spelen, is een kinderfiets een onmisbaar accessoire. Uw kleintje is klaar om op zijn tweewieler te stappen, en u vraagt zich af hoe u hem kunt leren fietsen ? Geen paniek ! Van balanceren tot trappen en het stuur beheersen, wij geven u ons advies voor een vlotte leercurve !

Draisienne, scooter en kleine wielen : leren balanceren 

Leren fietsen is een belangrijke stap in het leven van uw kind. Ze zullen zich hun eerste rit zonder wielen waarschijnlijk hun hele leven herinneren. Maar voordat ze dat kunnen doen, moeten ze leren hun evenwicht te bewaren op de fiets

Om dit te vergemakkelijken, aarzel niet om uw kind kennis te laten maken met de draisienne. Dit is een fiets zonder pedalen die al vanaf zeer jonge leeftijd kan worden gebruikt. U kunt uw kind ook een step geven. Dit geweldige speelgoed zal hem helpen evenwicht te leren, maar ook zijn zelfvertrouwen op te bouwen

Zet dan kleine wieltjes op zijn fiets en wacht tot hij zich comfortabel genoeg voelt om ze te verwijderen. Wees voorzichtig: leren fietsen betekent de juiste veiligheidsmaatregelen nemen ! Rust uw kind uit met een helm, handschoenen, elleboogbeschermers en kniebeschermers en leg hem/haar uit hoe dit hem/haar zal beschermen. 

Kinderen helpen om hun fiets onder de knie te krijgen en te begrijpen hoe hij werkt

Droomt uw kind ervan om op de fiets te stappen en op avontuur te gaan ? Om veilig te gaan rijden, moet hij eerst leren hoe hij zijn motor moet temmen. Eerste stap : begrijpen hoe een fiets werkt

Begin met het zorgvuldig kiezen van een fiets die geschikt is voor uw kind en het afstemmen ervan op zijn of haar maat. Kijk dan samen met uw kind naar de verschillende onderdelen van de fiets. Laat hen het zadel, het stuur, de pedalen, de wielen, de standaard, de remmen en de handvatten zien. 

Neem tot slot de tijd om uit te leggen dat het dankzij het trappen is dat de wielen draaien en de fiets rolt. Benadruk het belang van het gebruik van de remmen, niet je voeten, om de wielen te blokkeren. Help uw kind tenslotte op de fiets te stappen en geef hem de tijd om zijn nieuwe speeltje te leren kennen.

Leer hoe je je motor start en remt

Kies een rustige plek zonder verkeer. Zodra uw kind in het zadel zit, is het tijd om hem of haar te helpen de fiets te starten. Om hun evenwicht te bewaren, moeten ze leren hun voeten op de pedalen te zetten zonder te kijken. Bij het starten van de fiets moet de voorste voet boven het crankstel staan. Dit zal hen genoeg kracht geven om af te zetten en snelheid te winnen. 

Dan moet uw kind de regels van het remmen leren. Ze mogen niet met hun voeten stoppen, maar moeten op de remmen van de fiets drukken. Om leren leuk te maken, aarzel niet om spelletjes te gebruiken en doelen te stellen.

Oefenen met rijden in een rechte lijn en draaien

Uw kind moet begrijpen dat de fiets gaat waar hij kijkt. Door recht vooruit te kijken, zal hij kunnen rijden zonder eraf te vallen. Laat hem ook begrijpen dat het momentum en snelheid zijn die hem stabiel houden. 

Nadat hij heeft geleerd te starten, te trappen en te remmen, moet hij leren draaien. Heeft hij begrepen dat het stuur in de gewenste richting moet wijzen en dat hij moet kijken naar de plaats waar hij heen wil ? Alles wat hij nu nog moet doen is dit alles in praktijk brengen! Om hem te motiveren, aarzel niet om hindernissen op te werpen en hem leuke kleine uitdagingen te geven !

 

Om uw kind te leren fietsen, moet u geduldig en opvoedkundig zijn. Ga stapsgewijs te werk, met behulp van spelletjes, en laat uw kind in zijn eigen tempo gaan. Er zullen zeker een paar valpartijen en botsingen zijn... Wees klaar om hem te troosten, aan te moedigen en te motiveren ! Klaar om de fietspaden op te gaan ?