Verjaardag
Drie om te doen
Feest
Spellen / Speelgoed

Tweedehands speelgoed: een goede manier om anders te consumeren

sandy-millar-S5pFhDxUXyw-unsplash

Boeken, strips, elektronisch speelgoed, gezelschapsspelletjes... Zoals altijd wordt het feestseizoen gekenmerkt door een toename van de consumptie van nieuwe artikelen om onze kleintjes te verwennen. U zult het met ons eens zijn: wat is er mooier dan hun ogen te zien glinsteren als ze hun cadeautjes uitpakken? Maar wist u dat er elk jaar niet minder dan 100.000 ton speelgoed in de vuilnisbak belandt? Zou het aanbieden van tweedehands speelgoed niet de beste manier zijn om al die verspilling te beperken, in een tijd waarin het jongste rapport van het IPCC ongekend alarm slaat over het klimaat?

 

Waarom tweedehands speelgoed kopen?

Het is goed voor de planeet:

De productie van speelgoed vergt veel hulpbronnen (olie, water, energie) en genereert broeikasgassen die bijdragen tot de opwarming van de aarde. Door tweedehands te kopen, helpt u de vraag naar nieuwe producten te verminderen, wat een belangrijk effect heeft op de ontbossing en op de productie van plastic en elektronische circuits, waaraan momenteel een tekort is. Minder vraag = minder productie = minder tekorten = minder afval = minder vervuiling! CQFD :)

Het is goed voor de portemonnee:

Waarom de volle prijs betalen voor een nieuw stuk speelgoed als een tweedehands stuk speelgoed in perfecte staat meestal voor twee tot drie keer minder wordt verkocht dan in de winkel? Als je erover nadenkt, is er geen rationele reden om geen tweedehands te kopen, vooral als je een krap budget hebt of veel kinderen moet vullen! Heeft u geld bespaard door tweedehands te kopen? Waarom zou je daar geen gebruik van maken om met het resterende budget een gezinsactiviteit te doen? Het speelgoed gaat weg, maar de herinneringen blijven :)

Het is goed voor de circulaire economie:

Is uw tiener uitgekeken op Playmobil en het vele speelgoed dat zijn jeugd heeft verrijkt? Stel voor dat ze een beetje zakgeld verdienen door te verkopen wat ze niet langer willen houden. Wie weet, misschien geeft dit hem een gevoel van zaken doen?

Het is beter voor de gezondheid van onze kinderen:

Door tweedehands speelgoed te kopen, kunnen wij speelgoed aanbieden dat al een deel van de VOC's (vluchtige organische stoffen) heeft afgegeven en daarom gezonder is dan nieuwe producten.
 

Het is goed voor hun opvoeding:

De feestdagen staan synoniem voor delen en vrijgevigheid... Dus waarom niet profiteren van de komst van nieuw speelgoed om de ruimte van uw kind te ontruimen en te doneren wat hij niet meer gebruikt? Door uw kind aan te moedigen zijn speelgoed uit te zoeken, leert u hem dat een opeenhoping van materiaal nutteloos is, en dat een spel alleen interessant is als het wordt gebruikt. Kies vervolgens samen wie van deze giften zal profiteren: vrienden, neven en nichten, plaatselijke verenigingen, solidariteitsacties, scholen... Hoe meer u uw kind bij dit delen betrekt, hoe meer u zijn altruïsme zult kunnen waarderen. Wat zal hij of zij trots zijn dat hij of zij heeft bijgedragen aan het gelukkig maken van andere kinderen!

Waar kan ik tweedehands speelgoed kopen?

  • Op speelgoedbeurzen
  • Op vlooienmarkten
  • Bij de kledingverkoop
  • In depot verkoo
  • Op online sites zoals www.2emain.be; www.ebay.be of via Facebook groepen
  • Van uw vrienden en kennissen/buren